open-navfaktor-logo
search
Bivša premijerka Hrvatske
Kosor "zakucala" Čovića: On, samozvani zaštitnik Hrvata, nije pozdravio presudu u slučaju genocida u Srebrenici
Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor komentirala je odnose između BiH i Hrvatske, blokadu državnih institucija u našoj zemlji, ali i novog visokog predstavnika.
21.08.2021. u 21:55
get url
text

Pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH je izostala, jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bojkotuje rad državnih institucija. Dragan Čović godinama ističe stratešku saradnju s SNSD-om Milorada Dodika a upravo u ovim gradovima gdje bukte požari je upravo HDZ na vlasti.

Kosor kaže da je ovakvo ponašanje suprotno od onoga o čemu je mnogo puta govorila za medije o vladavini prava.

- Ako se u nekoj zemlji ne poštuje vladavina prava, posebno ako dužnosnici ne poštuju, onda se o ulasku u Evropsku uniju mogu samo sanjati – ističe.

VEZANI TEKST - Gdje Tuđman i Boban stadoše, on produži: Čovićeva šutnja o ruskim prijetnjama, Karadžiću, Mladiću...

Komentirala je i odnose između BiH i Hrvatske nakon nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo od Hrvatske međunarodnu pravnu pomoć u vezi procesuiranja hrvatskih komandanata iz akcije Bljesak.

Kako kaže, odnosi između naše dvije države su na najnižim razinama, otkad je ona aktivna u politici.

- Zadnjih nekoliko godine nema odnosa, vidljive saradnje, pomaka u suradnji, nema rješavanja otvorenih pitanja, a ima ih puno. Onda kada stigne zahtjev za pomoć u pravnim snagama i gdje mi vidimo u Hrvatskoj da je to moguće, smatramo, i to ne samo političari, da je to bila kristalno bistra akcija na koju je Hrvatska imala pravo jer se radilo o okupiranom području. Ovom akcijom koja se odvijala isključivo na teritoriji Hrvatske, oslobođen je jedan dio koju je za Hrvatsku značio život. To je bila žila kucavica, transferzala koja je u jednom trenutku bila prekinuta. Dolazak takvih zahtjeva ne može loše odnose poboljšati, ne može ih unaprijediti. Taj zahtjev je dodatno izazvao kojekakve bure i loše komentare. Mislim da je ponovo na različite načine rušio neke mostove koje su postojali.

Moje mišljenje je da Hrvatska mora pokazati da je zaista pravna država i pustiti institucije koje su nadležne u ovakvim situacijama da odluče. Podsjetilo me i na optužnice koje su stigle iz Srbije. Jednostavno nas vraćaju u prošlost, ali na jedan destruktivan način. Dok s druge strane imate toleriranje svih onih koji ne priznaju genocid u Srebrenici, ili se na odluku Međunarodnog suda nisu ni oglasili. I u ovom slučaju, mi moramo misliti na položaj Hrvata u BiH i štititi njihova prava, ali se samozvani najveći zaštitnik prava Hrvata, ne samo u BiH, gospodin Čović, nije očitovao. Ni na koji način nije pozdravio presudu Međunarodnog krivičnog suda u slučaju genocida u Srebrenici – kazala je Kosor. 

VEZANI TEKST - Muk o presudama zločincima: I Čović kao sutkinja Nyambe ima "suprotno mišljenje"

Odnosi između dvije zemlje najmanje zavise od predsjednika tih država, smatra ona.

- Predsjednici imaju malu moć da mogu donositi odluke. Oni šalju jake poruke, ali ne mogu načiniti velike korake niti u donošenju zakona, niti u rješavanju problema. Oni mogu stvarati povoljnu atmosferu. Često spominjem vrijeme kada sam ja vodila Vladu. Mislim da smo mi nastavili poštovati institucije susjedne države. I predsjednik Republike Hrvatske, tada Josipović je itekako vodio računa o tome. Mi smo unatoč brojim prijekorima koje smo imali oko pitanja oko BiH i načina na koje možemo poduprijeti BiH, imali identičan stav. Sad je gotovo neznano i kakva su ta stajališta i Vlade i predsjednika Hrvatske oko situacije u BiH, odnosno podršci evropskom putu BiH – kaže Kosor.

Dodala je da sve ovisi o ljudima koji vode i stranke i države i vlade i predsjedništva. Ovisi koliko su ljudi iskreni.

- Političari u 21. stoljeću bi morali biti puno hrabriji, otvoreniji i iskreniji. Samo tako se mogu unaprijeđivati odnosi, graditi i bolje društvo kada govorimo o unutarnjim odnosima – rekla je ona za Hayat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.