open-navfaktor-logo
search
Niču objekti
Kosovo u Han Pijesku, Srbija i Karadžić na Palama
Danas je u Han Pijesku otvorena sportska hala koja nosi ime Kosovo i Metohija, i koja kako je poručeno na svečanosti, „svjedoči o srpskoj slozi, ljubavi i solidarnosti“
08.08.2019. u 21:37
get url
text

Danas je u Han Pijesku otvorena sportska hala koja nosi ime Kosovo i Metohija, i koja kako je poručeno na svečanosti, „svjedoči o srpskoj slozi, ljubavi i solidarnosti“.

Dvorana Kosovo i Metohija, nekada Sokolski dom, nije upotrebljavana više od dvije decenije, i rekonstruitana je tokom protekle dvije godine sredstvima općine Han Pijesak, Vlade Republike Srpske i bivšeg predsjednika RS Milorada Dodika.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izrazio je uvjerenje da će u budućnosti biti sve više projekata koji povezuju Srbiju i Republiku Srpsku i jačaju srpsku slogu.

I proteklih su godina diljem entiteta Republika Srpska otvarani različiti objekti kojima su davani nazivi vezani za Srbiju.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, te tadašnji predsjednici Republike Srpske i Vlade RS Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik u septembru 2009. godine svečano su na Palama otvorili novoizgrađenu Osnovnu školu Srbija.

Istoimenu školu, u Crkvini kod Bosanskog Šamca, sedam godina kasnije u januaru 2016., otvorio je tada premijer Srbije Aleksandar Vučić i danas član Predsjedništva BiH a tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik.  

Dva mjeseca kasnije, Dodik je na Palama otvorio Studentski dom nazvan po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Među brojnim zvanicama otkrivanju ploče s imenom prisustvovale su Karadžićeva kćerka i supruga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.