open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Koštao stotine hiljada KM: Zašto je Park šuma prijateljstva u Sarajevu zatvoren već mjesecima?
Park šume prijateljstva, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, smješten iznad sarajevskog naselja Sedrenik na brdu Grdonj i u koji se uložilo više stotina hiljada KM, već mjesecima je zatvoren?!
16.07.2023. u 08:34
get url
text

Brojni turisti dočekuje zaključana kapija i katanac na njoj iza koje se prostire fascinantna zelena oaza na čak šest hektara. Ovim parkom gazduje Kantonalno javno preduzeće Sarajevo - šume gdje su nam kazali da moramo malo pričekati na odgovor kojeg bi trebali dobiti, tako su nam saopćili, naredne sedmice.

Resorni kantonalni ministar Almir Bečarević (Stranka za BiH) nam je potvrdio da je zatražio od nadležnih informacije šta se ustvari dešava. Na ulazu u Park istaknuta su obavještanja kako je zatvoren "jer niko nije uklonio izvaljena stabla iz korijena i polomljene grane i zbog brige za sigurnost posjetilaca", što je posljedica jakog nevremena krajem prošle zime.

Park je otvoren u maju 2019. godine i nalazi se na teritoriji Općine Stari Grad koja je prethodno osigurala potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti, a projekat realizovale Šume Republike Turske, KJP Sarajevo-šume i kompanija Natron-Hayat d.o.o iz Maglaja.

U Parku, udaljenom svega dvadesetak minuta vožnje od Baščaršije, što bi potencijalno mogla biti i popularna turistička ruta, nalaze se uređene staze za šetnju sa svjetiljkama, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvani, hladnjaci (sjenici), kafe-restoran (zatvoren), suvenirnica, pet javnih česmi, malo vještačko jezero, drveni most, prostor za piknike, veliki vidikovac...

Park je smješten pored zloglasne Špicaste stijene s koje su snajperima i mitraljezima snage Vojske bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ubijale Sarajlije, te pored Male kule, u kojoj se sada nalazi Muzej 105. motorizivane brigade Armije Republike BiH, tako da posjeta ovom lokalitetu ima i širi kontekst, u smislu kulture sjećanja na opsadu glavnog grada BiH.

Nažalost, sve to nije bio razlog da se održava Park, pa je on sada prilično zapušten, korov polako prekriva šetnice, drvena ograda na mnogim mjestima samo što se nije srušila...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.