open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarac
Köster: Schmidtov prijedlog nije samo pravno sporan, već i korak unazad za BiH
Nastavljaju se nizati reakcije povodom namjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona. 
23.07.2022. u 16:20
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Bojim se da je motiv za ovo što rade stranci u BiH zaista duboko antiislamski

Oglasio se i Dietmar Köster, zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu Evropskog parlamenta.

Köster je na Facebooku poručio da je Bosni i Hercegovini potrebna reforma biračkih prava koja odgovara principu jednakog glasanja za sve.

- Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, sa svojim ovlastima, želi provesti izbornu reformu za predstojeće izbore 2. oktobra čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji - naveo je on. 

Naglasio je da bi se takvim rješenjem predstavnicima naroda koji u pojedinim kantonima čini manje od tri posto stanovništva onemogućilo da se kandiduju za Dom naroda Federacije BiH.

- Ne samo da je ovo pravno sporno, već bi politički značilo veliki korak unazad za Bosnu i Hercegovinu u prevazilaženju etničke podjele zemlje. Bosni i Hercegovini je potrebna reforma glasačkog prava koja odgovara principu ravnopravnog glasanja za sve. Ovo je standard u Evropskoj uniji. Prijedlog visokog predstavnika Schmidta je u suprotnosti s odlukom Evropskog parlamenta od 6. jula ove godine - zaključio je Köster.

U novembru prošle godine Köster je u službenoj posjeti BiH bio sa Tineke Strik, kolegicom iz EU parlamenta.

On je tada poručio da se ne može šutjeti pred etnonacionalističkom retorikom i postupcima takve težine da bi mogli potaknuti napetosti u cijeloj regiji zapadnog Balkana, dodajući da u Evropi nema mjesta poricanju genocida, niti nekažnjivosti političara koji krše vladavinu prava.

- Ponovno potvrđujemo našu snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenim evropskim integracijama. Samo demokratska Bosna i Hercegovina utemeljena na vladavini prava ima budućnost u EU - zaključio je Koster.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.