open-navfaktor-logo
search
Čampara i Katica da objasne
Kostrešević se zahvalio na pomoći 9. januara: Šta je Policija RS-a trasportovala preko FBiH i ko je to dozvolio?
Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske, zahvalio se Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i MUP-u Kantona Sarajevo na saradnji tokom proslave neustavnog dana RS-a u Istočnom Sarajevu. Zahvala koju je uputio Kostrešević odnosi se i na transport, kako je rekao, "naših jedinica preko područja Federacije". 
11.01.2023. u 11:03
get url
text

- Što se tiče sigurnosnog aspekta u Banjoj Luci su ipak drugačije okolnosti. Ovdje imamo transport naših jedinica preko područja Federacije. Imamo blizinu međuentitetske linije razdvajanja, jednostavno to je za nas značajan sigurnosni izazov. Međutim, ja ću ovu priliku iskoristiti da se još jednom zahvalim kolegama iz Kantona sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo i iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na jednom veoma korektnom i profesionalnom odnosu. Oni su nam izašli u susret u svim segmentima što se tiče sigurnosnog aspekta... - kazao je Kostrešević za RTRS govoreći o organizaciji proslave neustavnog dana RS-a u Istočnom Sarajevu. 

Javnost nije upoznata o tome da su MUP FBiH i MUP KS dali bilo kakve dozvole u svrhu olakšavanja organizacije i obilježavanja neustavnog dana RS-a 9. januara. Samim tim nije poznato ni da je Policija RS-a u svrhu paradiranja po Istočnom Sarajevu vršila bilo kakav transport preko teritorije entiteta FBiH, odnosno Kantona Sarajevo. 

Odgovore na pitanja šta je tačno transportovano preko područja FBiH, odnosno Sarajeva, s ciljem olakšavanja organizacije proslave kojom se veličaju ratni zločini i ratni zločinci, negira presuda Ustavnog suda BiH, da li policajci, pripadnici Policije RS-a ili i naoružanje i oklopna vozila, ko je to odobrio i zašto, javnosti bi trebali odgovoriti prvenstveno ministri unutrašnjih poslova FBiH i KS Aljoša Čampara i Admir Katica, inače članovi Naroda i pravde, a potom i vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i komesar Uprave policije KS Nusret Selimović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.