open-navfaktor-logo
search
Dodikov savjetnik
Kovačević: Ikona bila u vlasništvu porodice iz Banje Luke, košta od 100 do 200 eura
Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, kazao je da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju poklonjena ikona Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.
24.12.2020. u 13:14
get url
text
Radovan Kovačević

- Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banje Luke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželjeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu – kazao je Kovačević za RTRS.

Kovačević dalje ističe da je tu i pitanje vrijednosti same ikone.

- Ikona naravno ima sentimentalnu vrijednost, te vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost – tvrdi on.

Ono što je jako bitno, navodi Kovačević, jeste da takve ikone je lako moguće pronaći na internetu.

- Ima ih jako mnogo i njihova cijena se kreće od 100 do 200 eura - tvrdi Kovačević.

Navodi da su izvršili provjeru, te kaže da ne postoji potraga za spornom ikonom bilo gdje, te da se ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji.

- Vjerujem da je javnosti poznato da postoji Interpolova baza, koja postoji od 1951. godine, dakle poslije Drugog svjetskog rata, kada je veliki broj umjetnina bio otuđen i za kojima je tragano. Postoji jedna baza, koja je itekako detaljna i u njoj se nalaze hiljade artefakta BiH, ali naravno ove ikone tu nema - istakao je Kovačević.

Kovačević kaže da ona nije na bilo koji način nikada predstavljala kulturnu baštinu ili bilo šta drugo.

- Tako da je i to stvar, koja je jako bitna. Ne radi se o bilo kakvom kulturnom blagu ili bilo čemu drugom. To su najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je namjera bila potpuno i jasno politička - rekao je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.