open-navfaktor-logo
search
Stav stručnjaka
Kovačević: Izgradnjom Pelješkog mosta Neumski kanal ostat će slijepo crijevo
Ševal Kovačević, stalni sudski vještak saobraćajne struke, smatra da će Pelješkim mostom koji je sinoć spojen biti ugrožen dio bosanskohercegovačke obale i akvatorija Neuma.  
29.07.2021. u 08:49
get url
text

VEZANI TEKST - Spojen posljednji dio Pelješkog mosta

- Most nije nikakvo tehničko pitanje. On je prvorazredno državno pitanje i moralo se prije toga raditi na rješavanju granica. Druga stvar, most će ambijentalno zakloniti destinaciju Neumskog kanala koja će ostati neko slijepo crijevo. Ovo je evropski projekt, ali na štetu BiH - kazao je Kovačević za FTV.

Ističe da treba tražiti genezu rješavanja pitanja o akvatoriju Neum.

- Još 1997. godine dvije države, odnosno dva predsjednika Alija Izetbegović i Franjo Tuđman potpisala su jedan akt gdje je BiH saglasna da Hidrografski zavod iz Splita napravi podlogu da se izvrši razgraničenje u Neumskom akvatoriju, da se riješi pitanje prolaza Hrvatske kroz Neum i da luka Ploče bude ustupljena BiH pod povlaštenim uslovima na 99 godina. Danas imamo situaciju da BiH nema uopće u Pločama.

BiH sada ne može ništa uraditi. Mislim da su ogromne štete napravljene. Nema više nikakvih šansi ni da BiH tuži. Druga stvar, budimo iskreni, Evropa je jasno rekla dokle su njene granice mostom. Saobraćajno mi smo izolovani - ističe Kovačević i dodaje da je Hrvatska prekršila međunarodno pravo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.