open-navfaktor-logo
search
Održali protest
Kozarčani o trasi autoputa Banja Luka - Prijedor: Ovo je tiho protjerivanje, nastavak ratnih ciljeva
Grupa bošnjačkih povratnika u prijedorsko naselje Kozarac održala je danas mirne proteste zbog najave da će dio trase autoputa Banja Luka - Prijedor ići praktično kroz njihove avlije i obradivo zemljište pri čemu bi se morali rušiti deseci objekata.
08.02.2021. u 16:06
get url
text

VEZANI TEKST - Izgradnja autoputa Banja Luka - Prijedor: Bošnjaci u Kozarcu strepe, nakon krvave 1992. ponovo će im rušiti kuće?

- Kozarčani su ogorčeni. Pitaju se je li na sceni projekat tihog protjerivanja, nastavka ratnih ciljeva iz krvavih devedesetih godina kada je ubijeno više od 1.200 Kozarčana.

Oni nisu protiv izgradnje autupotua, naprotiv. Međutim, plan da se Kozarac praktično podijeli na dva dijela trasom kroz naselje Hrnjići za njih je apsolutno neporihvatljiv. Ovo je direktan udar na povratnike i kršenja Dejtonskog sporazuma - kaže za Faktor Senad Bratić (SDA), zastupnik u NSRS-u i član zastupničke grupe "Zajedno za BiH" koji je bio prisutan na protestima.

Ističe kako se može iznaći rješenje koje će zadovoljavati sve.

- Imamo mogućnost između pruge i ribnjaka Sanićani da se provede trasa koja nikog ne bi ugrožavala. Štaviše, bila bi jeftinija od predviđene - naglašava Bratić i dodaje da se u ovaj problem mora uključiti i država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.