open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Kozarčani žele osnivanje općine, nadležni Grada Prijedora bez sluha
Mještani Kozarca kod Prijedora zajedno s još četiri mjesne zajednice Kozaruša, Trnopolje, Kamičani i Kevljani traže da dobiju status općine, koja bi administrativno i dalje pripadala Gradu Prijedoru.
19.12.2021. u 16:17
get url
text

Kozarac je do 60-tih godina prošlog vijeka bio općina, a potpisnici ove inicijative smatraju da za vraćanje tog statusa ispunjavaju sve administrativne, historijske i privredne uslove. U Kozarcu, tvrde, djeluje oko 200 privrednih subjekata koji za dalji razvoj traže bolje uslove.

- Još 2001. godine pokrenuta je škola. Imamo 300 učenika i 2000 zaposlenih, a samo rijetki su zaposleni u javnom sektoru. Uređena je infrastruktura koja ovisi o nama. Vrlo malo smo podrške dobili od Grada i entiteta. Sve što smo do sada uradili je rezultat našeg vlastitog rada, pomoći međunarodne zajednice i dijaspore. I to je glavni razlog što tražimo da nam se vrati status općine - kaže Sead Čirkin, član Organizacionog odbora "Inicijative za Općinu Kozarac".

Tvrde da već dvadeset godina trpe neravnopravan odnos Općine, odnosno Grada i traže da im se na ovaj način omogući da vrate makar dio sredstva koja daju lokalnoj zajednici.

- Naša inicijativa podrazumijeva da bismo mi bili općina u okvirima Grada Prijedora, ali ta inicijativa stoji u ladicama. Imamo veliki broj privrednih subjekata, imamo jaku dijasporu koja je često tu, pogotovo ljeti. Po osnovu poreza značajna se sredstva slijevaju u budžet lokalne zajednice što je trenutno Grad Prijedor. Oko pet miliona KM se godišnje slije u budžet, a jako se malo vrati. Kada bismo mi bili općina onda bismo mogli ta sredstva ulagati u našu infrastrukturu. Kozarac je veliko područje i ima velike potrebe u tim projektima - objašnjava Mesud Trnjanin, odbornik u Skupštini Grada Prijedora iz Kozarca.

Posebno ih pogađa činjenica da je slična inicijativa Omarske gotovo završena i da se Kozarčane već gotovo svakodnevno usmjerava da idu u Omarsku.

- Imamo ovdje neku ambulantu, ali kada trebamo hitnu pomoć moramo u Omarsku. Sada 29. decembra ovdje se zatvara i posljednja banka i to će biti još jedan u nizu razloga zbog kojih ćemo morati ići u Omarsku, a zna se koliko je to nama teško, jer smo gotovo svi prošli kroz logor u Omarskoj - objašnjava Čirkin.

S obzirom na to da je ova inicijativa dva puta predlagana i povučena s dnevnog reda Skupštine Grada Prijedora, smatraju da su žrtve političkih igara zbog čega će se obratiti i nadležnim entitetskim institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.