open-navfaktor-logo
search
Odlučio Sindikat
Krajem januara trodnevni štrajk upozorenja radnika u osnovnim školama i vrtićima u KS
Skupština povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor je na redovnoj sjednici održanoj danas donio odluku po kojoj će 29., 30. i 31. januara 2024. od 07:30 do 09:30 sati biti održan štrajk upozorenja u svim javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području KS i u Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" Sarajevo.
16.01.2024. u 12:36
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li drugo polugodište u osnovnim školama u KS započeti dvosatnim štrajkom?

Iz Sindikata traže strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora kao i da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS prestane ugrožavati stečena prava radnika.

Traže povećanje koeficijenta svih radnika za minimalno deset posto i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava radnika, te da sve odredbe Kolektivnog ugovora ne mogu biti ugovorene tako da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite,policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture. 

- Tražimo izjednačavanje naših plata sa platama radnika koji rade u JU Institut za razvoj predunivezitetskog obrazovanja, uvećanje najniže plaće za 10 posto, povećanje plaća nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kako je to ugovoreno za radnike u organima uprave, zaustavljanje administrativnih reformi koje bespotrebnio opterećuju rad vrtića  i radnika, izradu Pedagoških standarda i normativa uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi, isplatu pomoći po uredbi Vlade FBiH, status službenog lica, benificirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima te promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova, što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova- saopćeno je iz Sindikata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.