open-navfaktor-logo
search
Agencija za lijekove
Krajinagroup predala zahtjev za registraciju Sputnik V, hoće li to ugroziti uvoz u FBiH?
Krajinagroup d. d. Banja Luka, kompanija koja se bavi distribucijom proizvoda poznatih svjetskih brendova u segmentu farmacije, dentala, medicine i hemije, u srijedu 17. marta, predala je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, zahtjev za registraciju ruske vakcine Sputnik V.
19.03.2021. u 12:08
get url
text

Kazala nam je to dr. Biljana Tubić, pomoćnica direktora Sektora za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, i dodala da do ovog trenutka još sva potrebna dokumentacija za stavljanje vakcine promet nije zaprimljena.

- Koliko je meni poznato, do ovog trenutka samo je zahtjev podnesen, a koliko će procedura trajati, ne bih tačno znala reći, osim da će Agencija u ovom slučaju postupiti tako da se sve završi u najkraćem mogućem roku – dodala je Tubić.

Kako trenutno stvari stoje, ovo bi moglo ugroziti Federaciju BiH da nabavi 500.000 doza Sputnik V vakcine ukoliko Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, hitno ne potpiše dozvole za njihov interventni uvoz.

VEZANI TEKST - U naredna tri dana: Medimpex nabavlja 100.000 vakcina Sputnik V za FBiH

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH u utorak 16. marta postigla je sa firmom Medimpex dogovor da u naredna tri dana od dana potpisivanja akreditiva, nabavi 100.000 doza, a preostali dio od 400.000 doza Sputnik V sukcesivno u naredne dvije do tri sedmice.

Agencija za lijekove i medicinska stredstva BiH u svojoj nadležnosti nema mogućnost interventnog uvoza.

Prema riječima Tubić, Federalno ministarstvo zdravstva raspolaže zakonskim odredbama na osnovu člana 66. stav 3. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, a na raspolaganju je i podzakonski akt kojim se definiraju uvjeti za odobravanje interventnog uvoza.

- Vakcina, dok ne dobije dozvolu za stavljanje u promet, odnosno dok ne bude registrovana od strane Agencije, ona u BiH može ući putem interventnog uvoza. Ko će taj interventni uvoz realizovati za stanovništvo nije bitno. Kad se vakcina registruje, odnosno kad Agencije da dozvolu za stavljanje u promet, tada se ta vakcina uvozi na osnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet i dodatne dozvole za uvoz rizičnog lijeka. Važno je da vakcina uđe u državu i da se stanovništvo počne vakcinisati, a ko će biti uvoznik najmanje je važno. U ovom slučaju će to najvjerovatnije biti Krajinagroup, jer su oni jedini predali zahtjev za registraciju vakcine – navela je Tubić.

Pojedini mediji su pisali kako se iz Srbije, ali i iz RS-a, pokušava na sve moguće načine opstruirati uvoz vakcina Sputnjik V za potrebe Federacije. 

Interventni uvoz u FBiH mora se desiti prije nego Agencija za lijekove odgovori pozitivno na zahtjev Krajinagroup d. d. Banja Luka. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.