open-navfaktor-logo
search
Temperaturni rekordi
Krajinović o vremenu: Može li u aprilu nakon ovih vrućina biti snijega, ili u maju?
Zima koja je iza nas bila je najtoplija otkako postoje mjerenja, govori meteorolog Bakir Krajinović.
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
08.04.2024. u 14:55
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
FOTO: Didier Torche
Rijeki su oni koji u našoj zemlji pamte da je u aprilu bilo plus 30 stepeni, pa tako i u Federalnom hidrometeorološkom zavodu kažu kako ovo nisu vremenske prilike na koje smo navikli. Da li se nakon ovih pluseva u aprilu i maju može očekivati da snijeg padne "na behar na voće" za Faktor govori meteorolog Bakir Krajinović.
Izgleda da smo preskočili proljeće i ušli u ljeto 
- Tačno je da ovo nisu vremenske prilike na koje smo navikli u Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine. Ali istina je da smo mi u prošlosti imali slične temperature, pa i više vrijednosti. Tako je 28. aprila 2012. godine u Zenici izmjereno od 30 do 33,1 stepen. U Sarajevu je apsolutni rekord zabilježen 21. aprila 1950. godine kada je izmjereno 30,2 stepeni. Ono što je čudno i što može dovesti do problema jeste što se ovaj topli period događa od početka godine. Zima koja je iza nas bila je najtoplija otkako postoje mjerenja. Isto je i sa februarom, a mart na većini mereoroloških stanica je najtopliji otkako postoje mjerenja. Evo osam dana aprila je izuzetno toplo sa natprosječno visokim vrijednostima temperatura zraka. Sve to u konačnici, generalno govoreći, daleko je od uobičajenog - priča Krajinović.
Kaže kako nismo navikli da biljke počnu bujati sredinom februara.
- Jedva smo dočekali da izađemo iz zime i uđemo u proljeće, a koje smo evo mi nekako preskočili i ušli u ljeto. Prema podacima koje prikupljamo već 135 godina, ukazuju da ovo nisu rekordne temperature, ali natprosječno visoke vrijednosti svakako jesu i nešto što nismo iskusili dugo - govori Krajinović.
Kaže kako je kod nas prisutna umjerena klima.
Pitajte alergičare kako se trenutno osjećaju 
- Naša klima je najljepša na Planeti. Ne postoji negdje kao kod nas sva četiri godišnja doba. Imamo snijega, duge periode toplih ljetnih dana, međutim ono što dolazi sa klimatskim promjenama jesu netipične vremenske prilike. Dolaze nam rizici usljed prirodnih nepogoda. Uzmite samo prošlu godinu, svi se sjećaju super ćelijske oluje, bujičnih poplava, tri toplotna talasa. Vremenske prilike mijenjaju naše živote, htjeli mi to priznati ili ne. Mijenjaju našu prirodnu sredinu. Pitajte alergičare kako se osjećaju trenutno jer je 15 do 20 dana krenulo sve da cvjeta. Sve to djeluje na ljude - ukazuje Krajinović.
Objašnjava kako klimatske promjene nisu bauk koji se ne može riješiti.
- Ali što god mi danas uradimo tek će biti vidljivo za 30 godina. Ono što se radilo kroz 150 godina kroz industrijsku revoluciju gdje mi danas imamo pametne telefone, internet... Dolazi na naplatu tako što smo zagadili atmosferu stakleničkim gasovima i onda imamo visoke vrijednosti temperature zraka koje su poremetile sve što se moglo poremetiti u našoj prirodi. Ti scenariji nisu nimalo optimistični - govori.
Upitali smo da li nakon ekstremno visokih temperatura u aprilu možemo očekivati da padne snijeg "na behar, na voće".
Od 16. do 23. aprila česte padavine 
- Snijeg je u Bosni već pao "na behar, na voće". U Jajcu je u martu zabilježen snijeg. Mi moramo biti spremni i na snijeg u aprilu, maju. Posljednji rekord kada je riječ o snijegu, dogodio se '97. godine u Livnu gdje je izmjereno 30 centimetara snijega. Rekord za Sarajevo je bio 33 centimetra 1957. godine u aprilu. Recimo, 2006. godine na Bjelašnici izmjerena je maksimalna visina pokrivača snijega od 298 centimetra. A mi smo tokom ove zime imali nekih 50-ak centimetra. I april može ponuditi taj snijeg "na behar, na voće!" I maj može. Zbog svega je naša klima i najljepša i najzanimljivija - kazuje Krajinović i dodaje:
- Do 15. aprila prognozira se sunčano i toplo vrijeme sa izuzetkom od 10. do 12. aprila, kada postoji mala vjerovatnoća za kratkotrajne padavine i nižih vrijednosti temperatura zraka. Od od 13. do 15. toplo, stabilno i sunčano a od 16. pa do 23. aprila izgledne su česte padavine, bit će to zanimljivo pratiti za nas meteorologe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.