open-navfaktor-logo
search
Pitali smo meteorologa
Krajinović otkrio do kada će biti ovako lijepo vrijeme, kakav će biti kraj oktobra i početak novembra
Prohladna jutra, ali topli sunčani dani sa temperaturom od 25 stepeni, zadržat će se sve do vikenda, a onda u subotu i nedjelju očekuje nas blaga promjena vremena sa vrlo malo padavina, kaže Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.
18.10.2022. u 12:56
get url
text

- Za vikend nas očekuje promjena vremena koja donosi naoblačenje, ali malo kiše, a takvo vrijeme zadržat će se i početkom naredne sedmice. Što se tiče temperatura, one se neće bitnije mijenjati, tako da iduće sedmice očekujemo dva, tri stepena više temperature u jutarnjim satima u odnosu na ove koje trenutno imamo. Tako ćemo ujutro bilježiti od sedam do 11, a tokom dana i do 26 stepeni. Inače, temperature će do kraja oktobra biti iznad prosjeka za ovo doba godine, a padavina će biti drastično manje ako uzmemo u obzir prosječne vrijednosti u ovom mjesecu. Od 26. do 31. oktobra ne očekuju se padavine, a dani će ponovo biti sa više sunca - navodi Krajinović.

Bakir Krajinović

Trend nešto viših temperatura u odnosu na prosjek nastavit će se i u narednom mjesecu. Naime, temperature zraka i u novembru će, prema riječima Krajinovića, biti više od prosjeka za stepen ili dva.

- Centralni i sjeverni predjeli bilježit će manje padavina, dok se na jugu očekuje kiša u granicama koje su normalne za taj mjesec. No, i pored toga, vrijeme u novembru neće biti kao ovo kojem trenutno svjedočimo. U svakom slučaju bit će hladnije nego sada - dodaje Krajinović.

Vrlo česta pojava tokom zimskih mjeseci su i temperaturne inverzije kojih će biti i tokom predstojećih mjeseci.

- To je sistem koji se javlja u atmosferi kada ništa ne izlazi prirodnom cirkulacijom iz kotlina usljed promjene temperature zraka, pa je u nižim predjelima vrijednost temperature dosta manja nego na planinama. Tada se stvori sloj oblaka koji ne dozvoljava da zagađenje izađe iz kotline. To je Sarajlijama, ali i stanovnicima nekih drugih gradova u BiH poznata pojava, kada su usljed temperaturne inverzije danima prekriveni "sivom kapom smoga" koji je kombinacija magle i zagađenog zraka. Takvog perioda bit će i ove zime, a kad će se tačno javiti može se predvidjeti samo dva, tri dana ranije - istakao je Krajinović.

Na pitanje, kad možemo očekivati snijeg, Krajinović odgovara da trenutne informacije kojima Federalni hidrometeorološki zavod raspolaže nisu dovoljno pouzdane kako bi se sa sigurnošću mogao prognozirati tačan datum snježnih padavina.

- Ono što se može vidjeti na dugoročnim prognozama, koje idu do 2. novembra, snijega nema - kazao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.