open-navfaktor-logo
search
Varljivi april
Krajinović otkrio kad će temperature pasti do minus 10 stepeni, a kad nam se vraća proljeće
Iako snijeg u aprilu u Sarajevu nije neka novost, jutros je stanovnike glavnog grada naše zemlje poprilično iznenadio bijeli pokrivač.
04.04.2023. u 10:43
get url
text

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu kako vrijeme u Bosni i Hercegovini diktiraju dva polja - polje visokog zračnog pritiska iznad sjeverne Evrope, koje donosi dosta hladan zrak, te ciklon koji se nalazi nad Mediteranom.

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa, "velika razlika između vrijednosti zračnog pritiska uvjetovala je da će puhati nešto pojačani vjetar, a u Hercegovini i jaka bura".

- Pad vrijednosti temperatura, upravo zbog ove hladne zračne mase sa sjevera donio je i snijeg u BiH. Ovakve nestabilne vremenske prilike zadržat će se i dalje. Međutim, ono što treba naglasiti, kada je snijeg u pitanju, on se neće dugo zadržati. Danas će padati slab snijeg ili susnježica, ali već sutra padavine će lagano posustajati, što znači da će slabog snijega biti tek ponegdje u Bosni – dodaje Krajinović.

Bakir Krajinović

No već od četvrtka vremenske prilike bit će povoljnije. Iako će i dalje biti oblačno, neće biti snijega, a u petak u većem dijelu BiH preovladavat će sunčano vrijeme.

- Rekao bih da se vraća izgled proljetnog vremena, ali temperature će i dalje biti niske. Tako će se vrijednosti minimalnih temperatura zraka u najhladnijem dijelu ove sedmice, a to je četvrtak, kretati od minus šest do minus jedan u Bosni. Na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, još hladnije i do minus 10 stepeni Celzijusa – navodi Krajinović.

Porast temperatura zraka uslijedit će tek od osmog aprila, iako će one i dalje tokom jutra biti oko nule, a dnevne oko 10 stepeni Celzijusa. No osjetniji porast temperature zraka, prema riječima Krajinovića, možemo očekivati od 11. aprila.

- Od 11. aprila i jutarnje temperature vraćaju se u granice uobičajnih za ovo doba godine. Bit će iznad nula stepeni Celzijusa, a to znači da neće biti mraza i poledice. Naravno, ni tada se atmosfera neće u potpunosti smiriti. Prema onome što je do sada vidljivo nestabilno vrijeme bit će u narednih 15 dana, ali će snijeg zamijeniti kiša i neće biti hladno kao sada. Ponovio bih da ćemo od 11. aprila imati lijepih dana ugodnih za boravak na otvorenom, ali savjetovao bih da se ipak nigdje ne ide bez kišobrana jer proljeće je – kazao je Krajinović.

Maksimalne vrijednosti snježnog pokrivača tokom aprila mjerene su 1954. godine. Tada je, prema riječima Krajinovića, "u Tuzli palo 28 centimetara snijega". Godine 1957. na Ivan-sedlu izmjereno je 60, a iste godine u Sarajevu 33 centimetra sniježnog pokrivača.

- Godine 1971. izmjereni su rekordi sniježnog pokrivača - u Bihaću 50 i Stocu 15 centimetara snijega. U Gradačcu 1973. izmjereno je 11 centimetara snijega, a 1982. 16 centimetara u Sanskom Mostu. Na tri meteorološke stanice 1991. godine izmjerena je rekordna visina snijega i to u Bugojnu 30, Drvaru 46 i Jajcu 40 centimetara snijega. U Zenici 1995. bilo je 19, a u Livnu 1997. 30 centimetara sniježnog pokrivača. Najmlađi i ujedno najzanimljiviji rekord izmjeren je u Mostaru, 2021. godine. Naime, kolege su na Bijelom Brijegu izmjerile dva centimetra sniježnog pokrivača što je ujedno i rekord za Mostar. Naša meteorološka stanica na 2.067 metara van je ove konkurencije, ali pomenimo i rekord za Bjelašnicu, ne tako davno 2006. Izmjereno je 298 centimetara snijega na vrhu olimpijske ljepotice - naveo je Krajinović i dodao:

- Analizom podatke sa meteorološke stanice Sarajevo u proteklih 62 godine, koliko sam ja analizirao podataka, u periodu od 1961. zaključno sa 2022. godinom, dobijemo da samo 27. aprila nije izmjeren nijedan centimetar snijega. Najčešće je snijeg padao 15. aprila, a već spomenuti 27. april je datum kada u Sarajevu nije izmjeren sniježni pokrivač. U 32 godine analiziranog perioda mjeren je sniježni pokrivač, što je dovoljan podatak koji govori da nas snijeg u aprilu nikako ne treba iznenaditi. Prošle godine imali smo četiri dana sa sniježnim pokrivačem, 3. aprila jedan centimetar, zatim 10. aprila 18 centimetara, i 11. aprila četiri centimetra, te 20. aprila ponovo jedan centimetar. Zanimljivo je da smo 2021. izmjerili 20 centimetara snijega 7. aprila, zatim 8. aprila devet i 21. aprila ponovo četiri centimetra. Bez aprilskog snijega bili smo 2018, 2019. i 2020. godine. Prije šest godina, 19. aprila 2017. godine skoro da smo nadmašili rekord sa 31 centimetrom sniježnog pokrivača - kazao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.