open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Krajinović otkrio kad stiže osvježenje, hoće li u septembru biti toplotnih talasa
Sve do utorka u našoj zemlji očekuju se ekstremno visoke temperature od jutarnjih do večernjih sati.
14.08.2021. u 21:09
get url
text

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom kulminacija ovog petog toplotnog talasa, jutarnje temperature bit će između 18 i 24, na jugu zemlje do 26 stepeni Celzijusa. Maksimalne dnevne temperature mjerit će se između 34 i 41 stepen Celzijusa.

- No, ono što treba naglasiti je da već od utorka slijedi značajnija promjena vremena kada očekujemo lokalne pljuskove, većinom u večernjim satima, a bit će praćeni grmljavinom. Nakon toga slijedi pad temperatura koji će biti uzrokovan prvenstveno strujanjem sa sjevera – navodi Krajinović.

Temperature će, kaže, pasti između pet i 10 stepeni Celzijusa.

- Već u srijedu ujutro u Bosni će temperature biti između 11 i 17 stepeni, dok će se na jugu zemlje i dalje zadržati toplo do 23 stepena Celzijusa. Tokom dana u Bosni će temperature biti izrazito niže u odnosu na ove koje ćemo imati sutra i u ponedjeljak. Mjerit će se između 17 i 23 stepena Celzijusa, što je vrlo esktremna promjena temperature. U Hercegovini će biti toplije, između 25 i 30 stepeni Celzijusa - ističe Krajinović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode kako se promjena vremena neće zadržati dugo, pa već krajem naredne sedmice temperature će se vratiti u granice koje su prikladne ovom godišnjem dobu.

Na pitanje, očekuje li nas do kraja ljeta još toplotnih talasa, Krajinović navodi kako ekstremne temperature, koje ćemo imati u naredna dva dana, ne vidi u prognozama do kraja ovog mjeseca.

- Prognoze koje imamo za narednih 15-tak dana govore nam da ćemo sve češće imati prodore hladnog zraka, ali vrijednosti maksimalnih temperatura sve češće će ići iznad 30, pa i 35 stepeni Celzijusa lokalno. Ipak je to manje od onoga što ćemo imati u nedjelju i ponedjeljak. No, pred sobom imam podatak za Zenicu u kojoj je 18. septembra 2015. godine izmjereno 40.9 stepeni. Hoću da kažem da ovo nije kraj ekstremno visokim temperaturama klimatološki govoreći. Međutim, za takav vid prognoza moramo se savjetovati sa kratkoročnim prognozama kako bi informacije bile pouzdanije. Ali, želim istaći da nije nemoguće da i u devetom mjesecu imamo temperature iznad 40 stepeni Celzijusa – istakao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.