open-navfaktor-logo
search
Je li ljetu kraj
Krajinović otkrio kad stiže promjena vremena i koliko će se zadržati, kakvi će biti oktobar i novembar
Frontalni sistem, koji se očekuje tokom sutrašnjeg dana da pristigne u Bosnu i Hercegovinu, donijet će više oblaka i padavina. 
18.09.2023. u 21:58
get url
text

Zbog toga će, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, biometeorološke prilike u narednim danima biti dosta nepovoljne, ne samo za hronične bolesnike i meteoropate, nego za većinu stanovnika.

Dva dana s kišom, pa da dva dana bez padavina, otprilike tako će vrijeme u narednim danima izgledati, kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

Bakir Krajinović

- Bit će više oblaka nego proteklog perioda, češćih padavina i jutarnje magle. No temperature će i dalje biti dosta visoke za ovo doba godine, a to znači do 28 stepeni Celzijusa u Bosni i 30 u Hercegovini. Padavine neće biti obilne i neće prouzrokovati veće probleme - navodi Krajinović.

Iako jesen kalendarski nastupa 23. septembra, za klimatologe, prema riječima Krajinovića, zlatno godišnje doba počelo je prvog ovog mjeseca. A prvog dana jeseni očekuje se veća količina padavina.

- Od 24. septembra ponovo slijedi duži period stabilnog vremena. Temperature od tog dana lagano će se vraćati u granice normalnih za ovo doba godine. Istina i dalje će to biti dosta visoke temperature. Neće biti jutarnjih minusa, a temperature će se u Bosni kretati od osam do 13, u Hercegovini oko 14 stepeni Celzijusa. Dnevne u Bosni 24, u Hercegovini do 28 stepeni. Prema našim trenutnim izračunima, septembar će biti jedan od najtoplijih od kada postoje mjerenja sa dosta manjim količinama padavina u odnosu na prosječne vrijednosti - dodaje Krajinović.

Na pitanje, kakvi će biti oktobar i novembar, meteorolog kaže kako će srednje mjesečne temperature biti iznad prosjeka.

- Najveća pozitivna odstupanja očekuju se na sjeveru zemlje, a najmanja u centralnom planinskom predjelu BiH. To znači da se nastavlja trend toplijih i sušnijih sezona. Prema našim prognoznim materijalima jesen će proteći u tom tonu. Dugih jesenjih kiša i niskih temperatura, a pogotovo snijega, koji nas je ranijih godina znao iznenaditi i u ovim mjesecima, nema ni na vidiku - zaključuje Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.