open-navfaktor-logo
search
Dugoročna prognoza
Krajinović: Slijedi turbulentan vikend, gdje će biti snijega, kad se očekuju minusi
U narednih nekoliko dana, počev od subote, u Bosni i Hercegovini doći će do značajnije promjene vremena koja će biti uzrokovana frontalnim sistemom koji pristiže sa sjeverozapada, ali i ciklona koji se premješta preko Italije i dolazi na sjever Jadrana, kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.
18.11.2022. u 14:39
get url
text

Sve to uzrokovat će, dodaje Bakir Krajinović, meteorolog, pretežno oblačno vrijeme, praćeno padavinama, kišom u nižim, a susnježicom i snijegom na planinama.

- Zbog takvih okolnosti, odnosno veće količine kiše, grmljavine i jakih udara vjetra, koji se očekuju, na snazi će biti žuti u većini prostora, a narandžasti meteoalarm na jugu i jugoistoku zemlje. Bit će dosta turbulentno vrijeme. Što se tiče temperatura zraka, one još neće biti dosta niske tako da će mraza biti samo na višim nadmorskim visinama gdje će se mjeriti oko nula stepeni - navodi Krajinović.

Bakir Krajinović

Snijeg se u narednim danima može očekivati na planinama, ali količine neće biti takve da će se moći formirati deblji pokrivač.

- U noći sa subote na nedjelju snijeg će se spustiti i na niže nadmorske visine, a to znači da će poneka pahulja pasti i u gradovima. Pozitivna strana turbulentne atmosfere koja nam slijedi jeste da će vjetar očistiti kotline od zagađenog zraka - ističe Krajinović.

Do kraja novembra u našoj zemlji zadržat će se nestabilno vrijeme.

- Skoro do kraja mjeseca pratit će nas tmurno vrijeme sa dosta kiše i magle. Tek od 25. do kraja novembra možemo očekivati stabilnije vrijeme. Niže temperature zraka uslijedit će tek od 25. novembra, kada se vrijeme stabilizira i izvedri, pa će jutarnje biti i ispod nule - kaže Krajinović.

Ono što je u ovom trenutku meteorolizima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda vidljivo za decembar su odstupanja od uobičajnih vrijednosti.

- Temperature zraka bit će više od uobičajnih, a najveća pozitivna odstupanja, koja će ići od tri do četiri stepena, bit će na sjeveru i sjeverozapadu zemlje. Očekuje se manje padavina, pa će i decembar biti upisan kao jedan od sušnijih mjeseci u ovoj godini – dodao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.