open-navfaktor-logo
search
Ministar finansija
Kraljević: Ovogodišnji budžet FBiH donosi pozitivne priče za penzionere i naučnike
Dopremijer i federalni ministar finansija Toni Kraljević potvrdio je da je nakon današnjeg izglasavanja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Federacija dobila ovogodišnji budžet kojim je predviđeno povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM za usklađivanje penzija u skladu sa zakonskim propisima.
25.01.2024. u 19:12
get url
text

Budžet je u oba doma Parlamenta usvojen u iznosu od 7.474.800.209 KM i to je, kaže Kraljević, najveći do sada, što znači da je povećan za više od pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji.

- Ovogodišnji budžet Federacije BiH pokazao je da vraćamo nauku na mjesto koje joj pripada, te smo korigovali stavke obrazovanja, naučno-istraživačkih radova od posebnog značaja za Federaciju – podvukao je Kraljević.

Između ostalog, prvi put su, ističe, izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 miliona KM.

- Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta – rekao je Kraljević.

Govoreći o oblasti zdravstva poručio je da je za Fond solidarnosti planirano 50 miliona KM.

- Radi se o do sada najvećem iznosu koji je izdvojen za finansiranje Fonda solidarnosti i koji je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 16,5 miliona KM. Ako se bude radio rebalans budžeta ova stavka će se nastojati uvećati – kazao je Kraljević.

Dodaje da je osigurano i 75 miliona KM za konsolidaciju zdravstvenih ustanova i bolnica.

Također, pozitivnim ističe i da je u okviru sredstava predviđenih za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja deset miliona KM namijenjeno za biomedicinsku potpomognutu oplodnju.

- Isto tako uvećane su dvije bitne stavke kod Federalnog ministarstva turizma i okoliša. Jedna je namijenjena za Akcijski plan i strategiju okoliša, a druga je za razvoj turizma. Na Federalnom ministarstvu kulture i sporta agregirane su stavke za izgradnju sportske infrastrukture 18 miliona KM, institucija kulture, objekata, izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija 10 miliona KM, te 2,5 miliona km za graditeljsko naslijeđe - rekao je Kraljević.

Izjavio je da je "lijepa priča" u budžetu i nastavak energetskih projekata i učinkovitosti.

- Uvećan je Revolving fond sa 1,5 miliona KM na sedam miliona KM. Utopljavanje javnih zgrada za milion KM na tri miliona KM. Troškovi, sanacije, poplava, klizišta uvećani su sa četiri na šest miliona KM. Također, uvećana su sredstva za nacionalne spomenike za milion KM – govori Kraljević.

Naknade za boračke kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 miliona KM.  

Kreditna linija preko Razvojne banke uvećana je za pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih, te ukupno iznosi 20 miliona KM.

U oblasti poduzetništva napomenuo je da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona, zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i zakon o poticaju razvoja male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane za 18,4 miliona KM, čime će se značajno povećati konkurentnost naših obrta te malih i srednjih preduzeća.

- Kapitalni transferi koji idu prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 miliona KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će podjednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv – naveo je Kraljević.

Transferi poljoprivredi povećani su, kako kaže, za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Zatim, ukupni transferi namijenjeni Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.