open-navfaktor-logo
search
Gdje je odgovornost
Kratina: Ministarstvo pravde, Vladu FBiH, nije briga za zaključak Parlamenta FBiH a tiče se zaštite žrtava nasilja
Istekao je rok kojim je Parlament Federacije 27. septembra obavezao Vladu Federacije BiH da u roku od 90 dana u parlamentarnu proceduru dostavi novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici, koji će biti u skladu sa Istanbulskom konvencijom kao i prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH sa oštrijim sankcijama za nasilnike.
21.01.2024. u 07:54
get url
text

Razlog je učestalo nasilje nad ženama, njihovo ubijanje. Federalno ministarstvo pravde do danas nije izvijestilo javnost šta je urađeno kada je riječ o donošenju zakona o zaštiti od nasilja u porodici i izmjenama Krivičnog zakona. Ovi zakoni su trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru do kraja decembra prošle godine. 

VEZANI TEKST - Pitanja za vlasti: Zašto se od žrtve koja u pidžami bježi od nasilnika traže papiri, zašto nasilnik ima pravo viđati dijete, zašto...

- Što se tiče odgovornosti Ministarstva pravde i Vlade Federacije BiH generalno, očigledno je da ih nije briga što ih je Paralment zaključkom obavezao da u roku od 90 dana počevši od kraja septembra dostave na parlamentarne klupe novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici kao potpuni pravni okvir za zaštitu žrtava nasilja i izmjene i dopune Krivičnog zakona u smislu pooštravanja sankcija za nasilnike. Dakle, ne samo što to nisu učinili, nego je taj cijeli proces vrlo netransparentan - govori za Faktor federalna zastupnica Alma Kratina i predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Naglašava kako javnost s pravom očekuje, nakon tolikog broja slučajeva nasilja nad ženama i sa smrtnim ishodom, informaciju kada će sistem konačno zaštititi žrtve.

VEZANI TEKST - Svirepa ubistva koja su potresla BiH: One nisu samo statistika, Emira, Nizama, Halida, Kada, Snežana, Irma, Darinka...

- Kako stvari stoje, to ne znamo, kao što ne znamo je li došlo do promjene svijesti u okviru sudstva i tužilaštva da je potrebno izricati dugogodišnje kazne zatvora za ova krivična djela što je sada po sudskoj praksi sporadično.

Šta je sa djecom žrtvama nasilja? Sve su ovo pitanja na koje trebamo odgovore i Vlada FBiH, odnosno resorna ministarstva su morala dati do znanja da su ozbiljno krenuli u rješavanje zaštite osjetljivih kategorija. To ne vidimo - rekla je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.