open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Kratina o izostanku podrške ženama žrtvama nasilja: Aferim kolegice Marinković-Lepić...
Parlamentarna većina oborila je sve prijedloge, zaključke na posljednjoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji su dolazili od opozicije ma koliko oni bili korisni za građane Federacije.
08.07.2023. u 13:52
get url
text

Tako nije usvojen ni zaključak sa tematske sjednice Komisije za ravnopravnost spolova o ekonomskom osnaživanju žena žrtava nasilja. Posebne krtike predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Alma Kratina uputila je ženama u Zastupničkom domu sa akcentom na predsjedavajuću Mirjanu Marinković-Lepić.

- Kako naš zaključak sa tematske sjednice nije usvojen, postavlja se pitanje smisla rada Komisije i organiziranje tematskih sjednica. Što je još gore, predsjedavajuća Zastupničkog doma Mirjana Marinković-Lepić otvorila je zajedno sa mnom kao predsjednicom Komisije za ravnopravnost spolova ovu tematsku sjednicu i dala punu podršku, sada vidimo populistički i lažno, ekonomskom osnaživanju žena žrtava nasilja.

Ona je na sjednici, pri usvajanju zaključka sa tematske sjednice Komisije, koji bi bio podrška upravo tim ženama, uglavnom nekonkurentnim na tržištu rada, da se kroz upošljavanje ekonomski osnaže, izjavila da ne može podržati zaključak jer nije bila na toj sjednici - navodi Kratina i dodaje:

- Možda je ovo i najbolji primjer kako zapravo nije ni bitno za osnaživanje žena i njihovu značajniju zastupljenost to što je žena na mjestu na kojem može utjecati na poboljšanje statusa žena u društvu ako se ponaša na način kako je to demonstrirala Marinković- Lepić.

Objašnjava kako su u radu tematske sjednice Komisije učestvovale brojne nevladine organizacije i predstavnici institucija sa federalnog, kantonalnog nivoa, gradova i općina.

- Bila je iskrena nakana da definišemo zajednički zaključke koji će značiti korak dalje u osnaživanju i podršci ženama žrtvama nasilja. Stoga je ogromna odgovornost, u prvom redu predsjedavajuće Zastupničkog doma, za obesmišljavanje rada i truda svih onih koji su bili aktivni sudionici tematske sjednice.

Sve dok ne budemo na mjestima odlučivanja imali žene koje će se iskreno boriti za ženska prava, ne uskraćujući podršku kad inicijative u tom pravcu budu pokrenute od žene iz političke partije koja nije njihova, neće biti ni iskrene podrške onima koje treba osnažiti. Zato, aferim kolegice Mirjana za konkretan primjer loše prakse - poručila je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.