open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Kratina: Tužno je da Martinović naređuje Nikšiću da povuče energetske zakone na koje je HDZ uložio amandmane, politička trgovina...
Nova sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nezvanično saznajemo, trebalo bi da se održi između 7. i 15 jula.
27.06.2023. u 18:19
get url
text

O pozadini otkazivanja sjednice ovog doma koja je trebala biti 21. juna te jučerašnjoj farsi sa dnevnim redom, tačnije skidanjem reformskih energetskih zakona na Domu naroda, razgovarali smo sa zastupnicom Almom Kratinom (DF) u Zastupničkom domu FBiH.

VEZANI TEKST - Delegati o povlačenju zakona o energiji: Nikšić ulazi u sferu vidovite Džemile...

- Tužno je da predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović (HDZ) naređuje premijeru Nerminu Nikšiću da povuče zakone o energiji. Nije tačno da Zastupnički mora nešto raspravljati prije Doma naroda, to je prosto neistina. Bilo je itekako slučajeva da je Dom naroda imao na dnevnom redu zakone prije no što su bili u Zastupničkom domu - govori nam Kratina.

Upitali smo da li postoji rok u kojem predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić NS) mora zakazati sjednicu koju je naprasno otkazala.

- Nije to najbolje definisano Poslovnikom, ona treba zakazati mjesečno redovno zasjedanje, zakazala je, formalno ispunila i otkazala. Po Poslovniku sjednica je redovna jedna u toku mjeseca i tematske i vanredne kad se podnesu zahtjevi najmanje 20 zastupnika, predsjedavajući je dužan zakazati sjednicu u narednih mjesec dana, ali to se kod nas odavno ne poštuje.

Sve je ovdje politička trgovina, sve čeka zbog situacije imenovanja sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije, ali HDZ je imao i amandmane i na ove energetske zakone (Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u FBiH, Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije) o kojim se struka nije izjašnjavala kao dobrima, a oni očigledno ne odustaju od njih - govori nam Kratina.

Prema njenim riječima, u Federalnom parlamentu snažni zagovornici usvajanja energetskih zakona NS i SDP prestadoše insistirati na tome, a sve očigledno zbog opredijeljenosti da prate HDZ.

- Dakle, spremnnost "Trojke", premijera, Vlade i rukovodstva domova Parlamenta FBiH da pod dirigentskom palicom HDZ-a drži u talačkom odnosu Federaciju poprima groteskne dimenzije. Tome u prilog govori otkazivanje sjednice Zastupničkog doma kao i kreiranje dnevnog reda Doma naroda. Ostaje da vidimo šta je naredni sinshodljivi korak "u interesu ove zemlje i njenih ljudi" - navodi Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.