open-navfaktor-logo
search
Omiljeno okupljalište
Kreću od krova: Rekonstrukcija sarajevskog Doma mladih koštat će skoro 10 miliona KM
Dom mladih je kultno mjesto i jedan od simbola grada Sarajeva.
19.04.2023. u 07:57
get url
text

Centar kulturnih i muzičkih dešavanja, gdje su mladi ljudi mogli da izraze svoje stvaralaštvo i predstave svoj rad, svojevremeno je bio jedan od najsavremenijih objekata ovog tipa na prostorima bivše Jugoslavije, pa i šire.

Kemal Monteno, "Bijelo dugme", Dino Merlin, "Indexi", "Crvena jabuka", "Plavi orkestar", "Ambasadori", "Regina", samo su neki od danas poznatih i uspješnih pjevača i grupa koji su stasavali upravo u Domu mladih.

Tokom agresije u maju 1992. godine ovaj objekat je zapaljen, pri čemu je pričinjena znatna materijalna šteta. Centar "Skenderija" Sarajevo i Kanton Sarajevo 1999. godine su uradili projekat adaptacije i sanacije Doma mladih, a 2005. godine otpočeti su radovi na njegovoj obnovi i sanaciji. Obnovljeni Dom mladih je otvoren u februaru 2007. godine.

Uskoro će omiljeno sarajevsko okupljalište zasjati u novom, obnovljenom ruhu nakon projekta sanacije i renovacije. Sanacijom Doma mladih spriječit će se njegovo daljnje uništavanje, omogućiti njegova sigurnost, te vratiti funkcionalnost unutrašnjeg dijela Doma mladih koji se ne koristi već tri decenije, kao što je dio suterena.

- Krećemo od krova. Jako nam je bitno da renoviramo dio koji je u prizemlju, a to je taj dio amfiteatra, prostor oko njega, prostor gdje se sada nalazi EX YU rock muzej. To su sada naši prioriteti. Backstage isto tako. Naravno, silazimo i dolje u suteren. To su neke faze – kaže Damir Petrinić, director KSC Skenderija.

 

Pojasnio je i koliko novca je potrebno za obnovu cijelog objekta Doma mladih.

- Mi još nismo dobili projekat u ruke i vremenski okvir nam je još velika nepoznanica jer ćemo svakako pokušati da organizujemo radove da barem jednim dijelom pokušamo da zadržimo programske aktivnosti, dakle, da u cijelosti zatvorimo Dom mladih. To je nekih 9,5 miliona KM. Sredstva iz budžeta Kantona su odobrena za projektne aktivnosti Skenderije i u cijelosti je to, mislim, 10 miliona – govori na kraju Petrinić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.