open-navfaktor-logo
search
Reagiranja
Krešić: HDZ preko Doma naroda štiti vitalni kladioničarski interes
Delegat u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Boris Krešić reagovao je na istup delegata iz reda hrvatskog naroda a koji dolaze iz HDZ-a.
17.06.2020. u 17:24
get url
text

- U prvom redu želim istaći da dio delegata iz reda hrvatskog naroda a koji dolaze iz HDZ-a nema pravo da govori u ime čitavog Kluba Hrvata. Ovim putem odbacujem insinuacije i lažne tvrdnje funkcionera HDZ-a stacioniranih u Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u kojima se člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića optužuje za rušenje Ustavnog poretka BiH, a u vezi sa konstatacijom člana Predsjedništva BiH o nemogućnosti ukidanja Vijeća naroda RS-a bez prethodnog ukidanja Doma naroda FBiH - naveo je Krešić.

Potpuno je, dodaje, suludo da politička partija koja u svome historijatu ima pokušaj državnog udara, zbog čega im se bivši predsjednik Ante Jelavić nalazi u bjekstvu od pravosudnih organa države Bosne i Hercegovine, uopće govori o rušenju i zaštiti ustavnog poretka.

- Demokratska fronta na čelu sa predsjednikom Komšićem, ima potpuno pravo da izrazi svoj stav u pogledu izmjene ustavnog ustrojstva Bosne i Hercegovine u skladu sa evropskim i demokratskim standardima. To što bi te promjene u konačnici dovele do toga da HDZ u Domu naroda ne može štititi svoj vitalni kladioničarski interes, problem je HDZ-a, a ne DF-a i građana Bosne i Hercegovine - zaključio je Krešić, saopćio je DF.

Komšić je, komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mogućem smanjenju ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske, izjavio kako nema smanjenja ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske bez ukidanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Reagirali su delegati Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH koji dolaze iz reda HDZ-a osuđujući "antidejtonske" izjave Željka Komšića i "napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.