open-navfaktor-logo
search
Društvo CKBiH
Kriještorac: Dobili smo apel Crvenog polumjeseca Turske, potrebne su im deke, grijalice...
U akciju prikupljanja pomoći za Siriju i Tursku koje su pogođene strahovitim zemljotresom uključeno je od samog početka i Društvo crvenog križa Bosne i Hercegovine.
09.02.2023. u 15:26
get url
text

Svi koji žele pomoći mogu to učiniti pozivom na humanitarni broj 17023. Sa svakim pozivom se doniraju po dvije KM.

Finansijska pomoć je najpotrebnija 

- Pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje novca. Ono na čemu mi insistiramo jeste zapravo prikupljanje novca prije prikupljanja roba jer je finansijska pomoć najefikasniji način da se pomogne žrtvama u pogođenim područjima.

Također, humanitarnim robama treba duže vremena da stignu nego kada se kupuju u lokalnoj regiji. Ali i jer novčanu donaciju možete koristiti na mnogo ciljaniji način prilagođen najnovijim potrebama na području katastrofe koje se u suštini mijenjaju iz minute u minutu - govori nam Indira Kriještorac, portparolka Crvenog križa FBiH.

Dodaje kako su dobili apel Crvenog polumjeseca Turske u kojem izražavaju potrebe u vidu deka, kreveta na rasklapanje, električnih, grijalica na gas, stolica na rasklapanje za sjedenje i spavanje. Zatim, potrebni su im solarni punjači i lampe, kuhinjski setovi.

- Ono što su nas oni zamolili jeste da ne prikupljamo i ne šaljemo prehrambene i higijenske proizvode, odjeću i slično. Akcija prikupljanja pomoći trajat će 15 dana nakon čega će biti isporučena Crvenom polumjesecu Turske. Apel smo uputili svim kompanijama, privrednim subjektima i građanima koji su u mogućnosti pružiti ovakav vid pomoći.

Svi oni koji žele donirati neke od ovih roba mogu to učiniti tako što će kontaktirati nas ili ih ostaviti u lokalne organizacije crvenog križa, u mjestu u kojem živi - kazala je Kriještorac.

Prikupljeno oko 170.000 KM 

Upitali smo kakav je do sada odziv građana na apel za pomoć.

- Međunarodni crveni križ je pokrenuo zapravo apel u iznosu od 200 miliona franaka za pogođena područja Turske i Sirije. Također su pokrenuti i određeni poslovi koji će potrebni u Turskoj i Siriji. Što se tiče broja poziva u BiH, tačan broj nemam, mislim da se radi o nešto manje od 100.000 KM jer nemam još tačan podatak i na računima mislim da je uplaćeno oko 60-70 hiljada KM s tim što se očekuje još uplata na račune od određenih firmi i organizacija - kazala je.

Dodaje kako imaju spremne timove za odlazak u Siriju i Tursku, ukoliko se to od njih zatraži.

(Novac za pomoć Siriji i Turskoj se uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.