open-navfaktor-logo
search
Krivični zakon
Kriminalizacija klevete u RS-u: Ekonomski i psihološki udar na slobodu govora, sve i svašta se popušta Dodiku...
Sporni Nacrt o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske (RS), od nekih subjekata u javnosti označen kao namjeravano neprihvatljivo suzbijanje slobode govora, nalazi se u najavljenom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, sazvane za sutra u Banjoj Luci.
13.03.2023. u 16:26
get url
text

VEZANI TEKST - U RS-u se uvode nova krivična djela za povrede ugleda i časti, kazne i do 100.000 KM

Državni zastupnik SDA i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić navodi kako pojedine odredbe zakona propisuju kazne, ali ne definišu dovoljno samo djelo tako da je tu previše mogućnosti da se proizvoljno i široko tumače odredbe zakona.

- S druge strane, mi smo zemlja koja ima namjeru postati članom EU-a, tako da sve zakone trebamo usaglašavati sa pravnom stečevinom EU-a, a ne nekih totalitarnih sistema koji su, nažalost, uzor vlastima RS-a – navodi Ramić te dodaje:

- Potrebno je obaviti širu raspravu, uključujući dio stručne javnosti pa tek nakon preciziranja i definiranja određenih pojmova pristupiti eventualnim dopunama postojećih zakona, to možda i ne treba raditi u okviru samog krivičnog zakona.

Zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić naveo je kako ove izmjene ne idu u ispravnom pravcu.

- Radi se o pokušaju zastrašivanja i ušutkivanja medija, a pogotovo istraživačkih novinara. Bit će to jedan i ekonomski i psihološki udar na medije i slobodu govora.

Podsjetio je kako su izmjene u suprotnosti sa Mišljenjem Evropske komisije i 14 prioriteta u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU.

VEZANI TEKST - Dodik brani drakonski zakon RS o kleveti: Došlo je vrijeme da se ovim oružjima stane u kraj specijalnom ratu protiv RS

- Kako se sve i svašta popušta Miloradu Dodiku i njegovoj antievropskoj i anticivilazacijskoj politici od mnogih EU zvaničnika i pojedinih domaćih političkih predstavnika, tako će i ovo ići na NSRS i vjerovatno biti izglasano. Bilo bi dobro da mnogo šira javnost u RS-u podigne demokratski glas protiv ovakvih rješenja, a ne samo novinari pojedinci.

Za sutra je povodom izmjena Krivičnog zakona na banjalučkom Trgu Krajine zakazan i protest, a organizator je Udruženje građana "Radnički pokret", dok je više nevladinih udruženja najavilo da će prisustvovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.