open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Krišto i u Briselu o "legitimnom predstavljanju", navodno imaju obećanje "Trojke"
Nakon održane pete sjednice Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje na kojoj se razmatralo stanje odnosa između Evropske Unije i Bosne i Hercegovine obratila se i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.
19.07.2023. u 21:08
get url
text

Krišto je navela kako su tokom današnjeg razgovora otvorili brojne teme koje se tiču EU.

- U okviru prisutnog fonda i procesa otvorili smo političke, ekonomske kriterije i evropske standarde. Razmotrili smo sve ono što je fokus rada Vijeća ministara u ovom periodu ispunjavanja naših uvjeta ka evropskoj porodici. Na ovom sastanku smo u ime BiH potpuno detaljno informirali o tome kada je u pitanju evropski put i 14 proriteta. Čuli ste da još puno toga moramo uraditi konkretnog. Sve ove inicijative treba implementirati u BiH - navela je Krišto.

Kako je navela, uz sve izazove koje BiH ima kao složena zemlja ona je iznijela stav da u BiH dijalog, međusobno uvažavanje, koncezus dovode do ostvarenja cilja ka EU.

- Stoga smo se na poseban način dotakli i bilateralnih odnosa u okvitru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o samoj saradnji unutar regije s posebnim osvrtom na situaciju u BiH i Zapadni Balkan. Nastavili smo raditi na provođenju daljnjih reformi  kako bi što prije ostvarili naše zajedničke i dogovorene ciljeve partnera u vladajućoj koaliciji, a to je osiguranje evropske budućnosti za sve nas u BiH.

Mi smo svjesni da u BiH postoji mnogo tema i izazova, ali sve su to stvari koje moramo riješiti prioritetno. Prije svega, provesti ograničene promjene Ustava , reformu izbornog zakonodavstva, kako bismo proveli odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u institucijama - kazala je Krišto.

Izrazila je potom svoje uvjerenje da će se i taj posao okončati u skorijem vremenu jer je to "nešto što se ova vladajuća koalicija obavezala kroz potpisane smjernice i načela za uspostavu i funkcioniranje i zakonodavne i izvršne vlasti na razini BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.