open-navfaktor-logo
search
Susreti
Krišto Michelu govorila o nužnosti legitimnog predstavljanja na svim nivoima u BiH
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas, nakon održanog panela lidera "Zapadni Balkan: Proširenje" na Bledskom strateškom forumu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskom putu Bosne i Hercegovine.
28.08.2023. u 18:38
get url
text

Krišto se zahvalila Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini. Dodala je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu ka članstvu u EU.

Naglasila je kako ispunjenje uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu, te da su mnogi koraci u tom pravcu već učinjeni. Naglasila je važnost što hitnijeg otvaranja pregovaračkog procesa, a najkasnije do kraja 2023. godine, Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Također, istaknula je kako je u cilju stabilnosti i jačanja demokratije i vladavine prava u BiH nužno pristupiti ograničenoj promjeni Ustava BiH i cjelokupnoj izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti diskriminacija prema drugim građanima BiH. Radi toga je, kako je navela, nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Na sastanku je razgovarano i o poduzetim koracima na reformi zakona. Krišto je u skladu s tim istaknula je da je Vijeće ministara BiH usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom Vijeću BiH. Istaknula je kako je Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkom nivou, trenutno na usaglašavanju. Izrazila je nadu da će navedeni zakoni biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime bi naša zemlja učinila veliki iskorak ka EU, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.