open-navfaktor-logo
search
Susret sa Stoltenbergom
Krišto o NATO-u: Moramo postići politički konsenzus unutar BiH
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto poželjela je dobrodošlicu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u institucije Bosne i Hercegovine, izrazivši zadovoljstvo što je za svoju prvu destinaciju tokom četverodnevne posjete zemljama u ovom dijelu Evrope odabrao baš Bosnu i Hercegovinu.
20.11.2023. u 10:15
get url
text

{$galerijaFotografija}

Kazala je da "to pokazuje našu posvećenost ka izgradnji mira i stabilnosti".

Sastanak u Vijeću ministara nazvala je produktivnim i konstruktivnim, rekavši da je razgovarano o pitanjima od zajedničkog ineteresa.

- Želim kazati da saradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanje naših odbrambenih kapaciteta kroz učestvovanje u misijama, gdje unapređujemo efikasno odgovaranje na sve izazove uključujući trerorizam, organizovani kriminal i sve druge oblike prijetnji, kako u BiH tako i u cijelom svijetu - kazala je Krišto.

Dodala je da saradnja sa NATO-om vodi i modernizaciji naših institucija.

- Stoga želim naglasiti da je BiH zemlja koja učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP), što signalizira da postiji politička odluka od NATO-a da BiH može postati članica NATO-a i da partnerstvo ima potencijal da transformira BiH, da joj pruži priliku da se integrira u evropske strukture, što je zapravo ključno za njenu stabilnost i prosperitet - navela je Krišto.

Kazala je kako bismo govorili o ovome, moramo postići politički konsenzus unutar BiH i poštovati kako Ustav BiH, tako i njenu ustavnu strukturu i nadležnosti i kroz dijalog i međusobno uvažavanje doći do stavova koji su jako važni za BiH kad je u pitanju saradnja s NATO-om. 

Ona se zahvalila generalnom sekretaru NATO-a na odobrenom paketu pomoći koji su pružili radi jačanja naših odbrambenih kapaciteta, a radi se o projektima vrijednim između 48 i 53 miliona eura.

- Radi se o devet projekata iz oblasti odbrambenog sektora i tri projekta iz sigurnosnog sektora, a koji mogu biti implementiani u narednih pet godina - kazala je Krišto.

Zaključila je da će, uz sve što NATO pruža BiH, nastaviti raditi na poboljšanju saradnje što u ovom slučaju podrazumijeva izradu Programa reformi za 2023. jer je to nešto što obavezuje BiH i što je prvi zadatak otkako se konstituisala Komisija za saradnju sa NATO-om.

- Mi ćemo i dalje aktivno raditi na postizanju konsenzusa kada je u pitanju saradnja sa NATO-om, osiguranje mira, sigurnosti i prosperiteta u BiH i regiji - zaključila je Krišto.

0J4A7117.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.