open-navfaktor-logo
search
Mnogo su "radili"
Krišto pisala Michelu, brine se da će odbijenica iz EU-a naštetiti koaliciji HDZ-a, "Trojke" i SNSD-a
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je danas predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i svim članovima Evropskog vijeća pismo vezano za jučer održani sastanka Evropskog vijeća na kojem se raspravljalo o Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji kada je u pitanju otvaranje pregovora, te o Gruziji kada je riječ o stjecanju statusa kandidata.
15.12.2023. u 15:47
get url
text

VEZANI TEKST - BiH će još sačekati na pregovore sa EU-om, Ukrajina i Moldavija dobile zeleno svjetlo

Krišto je u pismu Evropskom vijeću kazala kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila toliko potrebnu, a kako ona smatra prema mišljenju svih u našoj zemlji, zasluženu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora sa EU-om. Istaknula je kako su svi u Bosni i Hercegovini dali svoj maksimum - koji, nažalost, u ovome trenutku nije prepoznat od strane Evropske unije na način koji smo svi mi unutar Bosne i Hercegovine očekivali.

Podsjetila je sve članove Evropskog vijeća na, prema njenom mišljenju, snažne iskorake koje je naša zemlja načinila u 2023. godini. Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u historijii imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

- Lično sam bila u potpunosti uvjerena kako će ovaj izuzetan rad institucija Bosne i Hercegovine u 2023. godini biti nagrađen na jučerašnjem zasjedanju Evropskog vijeća i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovom geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za EU. Iskreno se nadam kako ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine kako na državnom nivou, tako na svim nivoima vlasti te kako ćemo biti u prilici nastaviti raditi s istom učinkovitošću kada je u pitanju dostavljanje nužnih reformi - istaknula je Krišto.

VEZANI TEKST - BiH u EU čekaonici; Špago: "Trojka" se nije stigla baviti prioritetima; Mešalić: Treba pitati vlast i Sattlera

U prilog navedenom kazala je kako je samo ove sedmice Vijeće ministara BiH usvojilo dva vrlo značajna materijala; Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s prijedlogom izaslanstva za pregovore i Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Istaknula je kako je tokom 2023. usvojeno čak 10 prijedloga zakona na Vijeću ministara BiH. Također, ovaj saziv Vijeća ministara je u nepunih 12 mjeseci rada održao 51 sjednicu i usvojio više od 1.400 materijala. Samo iz navedene statistike jasno je kako je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministra BiH, u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije dosegnut napredak, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Unatoč tome što naša zemlja nije dobila datum za otvaranje pregovora predsjedateljica Krišto je kazala kako Bosna i Hercegovina nastavlja raditi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja evropskoj porodici gdje joj je i mjesto.

- Ono što Vam mogu obećati je da ću ja lično, kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, nastaviti raditi istim neumornim tempom, svjesna da sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam kako ćemo svi nastaviti voditi dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa -  kazala je Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.