open-navfaktor-logo
search
Susreti u Briselu
Krišto sa Michelom i Varhelyijem: Evropska BiH nema alternativu
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.
20.03.2023. u 13:26
get url
text

Krišto je zahvalila Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj podršci i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU.

Michel je čestitao Krišto i Vijeću ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023-2025, što predstavlja snažan iskorak na evropskom putu.

Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u idućem periodu, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim nivoima.

Istaknula je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih nivoa vlasti usmjerio bi se na evropski put Bosne i Hercegovine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizira rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Michel su se usuglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Evropskoj uniji.

Krišto je razgovarala danas u Briselu i s evropskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem o evropskim integracijama i regionalnim pitanjima. Tokom susreta naglasila je da evropska Bosna i Hercegovina nema alternativu, da proces pridruživanja EU ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet naše zemlje te da je stoga rad Vijeća ministara BiH u potpunosti usmjeren ostvarenju toga cilja. Upravo s tim ciljem, 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu jest u fokusu rada institucija BiH.

Posebno je naglasila značaj izmjena izbornog zakonodavstva u svrhu osiguranja jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, kao i uklanjanja svih diskriminacija utvrđenih presudama Evropskog suda za ljudska prava te relaksiranja političkih odnosa u zemlji i boljeg fokusiranja na evropska pitanja.

Várhelyi je rekao da je današnji sastanak snažan politički signal i podrška BiH na evropskom putu. Istaknuo je važnost značajnog napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, odnosno osam, kako bi se što prije krenulo s političkim dijalogom na najvišem nivou.

Krišto je naglasila važnost saradnje država regije u implementiranju evropskih standarda i praksi u međusobnim odnosima jer se upravo kroz taj segment djelovanja ogleda i odlučnost i spremnost da postanemo dio evropske obitelji. Dodala je da je Bosna i Hercegovina aktivni učesnik brojnih regionalnih inicijativa za Zapadni Balkan i ostaje predana Berlinskom procesu, kao najvažnijem integracijskom alatu.

Krišto je zahvalila EU na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini i regiji, posebno u snaženju regionalne saradnje na infrastrukturnim projektima u oblastima prometa i energetike od kojih imaju korist svi građani regije. Istaknula je spremnost Vijeća ministara BiH da poboljša saradnju s Evropskom komisijom i radi na ubrzanju implementacije mnogobrojnih tekućih projekata, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.