open-navfaktor-logo
search
Uvjet za veliki novac EU-a
Krišto se požalila: Iz RS-a minirali sjednicu tima za izradu Plana reformi
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izrazila je žaljenje jer nije bilo kvoruma da bude održana druga sjednica Radnog tima za izradu Plana reformi, potrebnog za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan.
06.02.2024. u 17:14
get url
text

Plan rasta za zapadni Balkan usvojila je Evropska komisija prošle godine, a težak je šest milijardi eura čije će se isplate vršiti tek kada budu provedene reforme. S tim ciljem je i formirana Radna grupa. 

Kritšo je, kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, za danas zakazala sastanak Radne grupe u online formatu, s namjerom da se ispoštuju rokovi i izbjegne daljnje kašnjenje u procesu dostave odgovora Evropskoj komisiji na predložene indikativne reforme.

Kvorum čini natpolovična većina svih članova Radnog tima, uz obavezu prisustva predstavnika svih nivoa vlasti nadležnih za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Međutim, na današnjoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici iz RS-a.

- Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako nije dobro da imamo zakašnjenja u procesu preuzetih obaveza, naročito kada je riječ o dostavi ključnih reformi u odlučujućem periodu kada Evropska komisija hitno treba i očekuje stav Bosne i Hercegovine o indikativnim reformama. Naglasila je kako je to potrebno u cilju nastavka konzultativnog procesa o reformama koje su eventualno neprihvatljive ili nejasne. Kazala je kako bez izjašnjenja o reformama ne možemo nastaviti niti s pripremom Plana reformi za one reforme koje su nesporne - saopćeno je.

Navedeno je da je rok za naš odgovor na prijedlog indikativnih reformi je bio 22. januar ove godine, te je Krišto istakla da, s obzirom na to da smo već u značajnom kašnjenju, dodatnog prostor za odgodu, a posebno u ovoj fazi procesa – nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.