open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Krišto: Trenutno nema uvjeta za izgradnju gasovoda Južna interkonekcija, ali Nova istočna može krenuti
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ima čistu situaciju da može donijeti odluku da se krene u realizaciju sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija, a nema uvjete za sklapanje sporazuma s Hrvatskom o izgradnju gasovoda Južna interkonekcija, kazala je danas Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. 
10.05.2023. u 17:14
get url
text

VEZANI TEKST - Bečarević: Istočna interkonecija Dodiku treba zbog Putina i kredita, što je južna strateški značajna za HNS

Ona je za sutra zakazala sjednicu Vijeća ministara BiH, a na predloženom dnevnom redu su sporazumi o izgradnji oba ova gasovoda.

- Kada je u pitanju prijedlog odluke za Novu istočnu interkonekciju, imamo jasnu situaciju, imamo zakon na nivou entiteta RS, prijedloge za provođenje sporazuma, Zakon o sklapanju međunarodnih sporazuma. Imamo čistu situaciju da možemo donijeti odluku da se krene u pregovore odnosno sklapanje sporazuma za realizaciju tog projekta. 

Kada je u pitanju Južna interkonekcija, vidjeli smo formiranje novog saziva Vlade FBiH. Oni su iz procedure povukli određeni broj zakona, između ostalog i zakon o Južnoj interkonekciji. Nadam da će Vlada uputiti drugi prijedlog. Do ovog trenutka nismo imali zakon na nivou entiteta FBiH i još nemamo uvjete za sklapanje sporazuma i realizaciju tog projekta. Kad se donese zakon na nivou FBiH o Južnoj interkonekciji, Vijeće ministara BiH će odraditi svoj posao - rekla je Krišto.

Ona je odgovorila da će najavljena sutrašnja sjednica biti održana, te da je prije sjednice Vijeća ministara sjednica Kolegija kojeg čine ona i njeni zamjenici Zukan Helez (SDP) i Zoran Tegeltija (SNSD). 

- Na sjednici kolegija ćemo raspravljati i već u hodu smo dogovorili neke stvari. Za sve što je na dnevnom redu, za sve što bude imalo konsenzus, proći će Vijeće ministara. Mislim da će proći dobar dio tačaka - rekla je Krišto. 

Kazala je i da, kada su u pitanju gasovodi, ne vidi nijedan razlog da BiH nema razvijen plinski sistem i nijedan razlog da neko bude protiv takvih projekata.

Na pitanje o državnom zakonu o gasu te preporuci člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da Vijeće ministara u roku od 60 dana donese taj zakon, Krišto je odgovorila da je donošenje zakona, kada je u pitanju energetika, u nadležnosti entiteta.

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Safet Kešo ranije danas je upozorio da ne može ići izgradnja gasovoda prije nego što bude usvojen državni zakon o gasu. 

VEZANI TEKST - Problemi između SNSD-a i "Trojke"; Konaković: Pokušali su proigrati dogovor, zato nije bilo sjednice Vijeća ministara

- To što rade interkonekcije bez zakona su vješala za ekonomiju ove zemlje i posebno za najbrojniji narod - rekao je Kešo.

Naglasio je da su pripreme za Južnu interkonekciju sa Hrvatskom krenule davno i sa strane FBiH je učinjeno 11 koraka.

- Ostaje još dosta toga da se riješi. Vlada FBiH je 2021. usvojila zakon o južnoj interkonekciji zbog nepostojanja zakona o gasu želeeći ubrzati proces. Zakon je zaustavljen u Domu naroda Parlamenta FBiH gdje je Klub Hrvata nastupio sa amandmanima. U jednom amandmanu je i sporna tačka jer predviđa da se eliminira BH Gas koji je učestvovao u svih 11 etapa, a da se uvodi preduzeće koje bi bilo formirano u Mostaru.

Nova istočna interkonekcija nije kao Južna, ali je SNSD i Milorad Dodik vješto koriste uvjetujući prolazak Južne stavljanjem i Nove istočne interkonekcije. Sa istoka dolazi ruski gas i Novom istočnom interkonekcijom bi opet dolazio ruski gas - kazao je Kešo.

Upozorio je da će Nova istočna interkonekcija biti palica Dodika kojom bi svaki put disciplinirao Vijeće ministara i Parlament, te je istakao da prije državnog zakona o gasu nije moguće ići u realizaciju ovih projekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.