open-navfaktor-logo
search
Loš tajming
Kritike iz CIK-a na Schmidtove izmjene Izbornog zakona, uputstvo o popuni Doma naroda FBiH više ne važi
Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine iznijeli su kritike nakon izmjena Izbornog zakona BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
07.10.2022. u 11:56
get url
text

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, kazao je da on lično ne pozdravlja odluku Schmidta, tajming u kojem je objavljena. 

- Mi smo se javno zahvalili nakon izmjena zakona u vezi s finansiranjem izbora, riješio je to pitanje i za ubuduće. Nakon toga je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakna koje su ni luk ni voda. Mi smo išli na prvu mjeru, odmah nam je sud odbio. Sad u izbornoj noći dobili smo nešto što nas treba okupirati 12 sati dnevno da razmišljamo o ovome. Mi izbore tek imali, trebamo objaviti rezultate, i on u toj noći donosi takvu izmjenu. Ako je htio nešto da donosi, trebao je u drugom vremenu - ukazao je Arnautović. 

Ahmet Šantić, član Centralne izborne komiisje (CIK) Bosne i Hercegovine, kazao je da činjenica jeste da u samoj izmjeni Izbornog zakona BiH nedostaju odredbe koliko se iz kojeg kantona bira pripadnika odgovarajućih konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, s obzirom na to da je sada povećan broj delegata po klubovima u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dosad su klubovi konstitutivnih naroda imali po 17 delegata i bilo je sedam iz reda ostalih, a sada imaju po 23 delegata i 11 iz reda ostalih. Način popune Doma naroda rađen je po uputstvu koje je donio CIK 2018. Međutim, ovo uputstvo, kako je rečeno danas, više nije valjano, a Schmidt nije precizirao način popune.

- U izmjenama Izbornog zakona nije utvrđen broj, struktura i način na koji se biraju delegati. A mogle su biti i bilo bi mnogo lakše da imamo gotova rješenja. Kada su vršeni zahtjevi po dubini, moglo se uraditi i to. Mi ćemo to razmatrati. Postoji odredba da CIK poslije svakog popisa stanovništva utvrđuje broj delagata. Mi smo 2018. donijeli uputstvo, ono je formalno na snazi mada je derogirano jer se radi sada o drugom broju delegata. Ono je neprimjenjivo. Posvetit ćemo se tom pitanju - dodao je Šantić. 

Član CIK-a Željko Bakalar napomenuo je da će morati sada donijeti novi provedbeni akt. Dodao je da su imali sastanak sa Schmidtom i da su inicirali da u kontaktima sa OHR-om dobiju dodatna pojašnjenja i instrukcije.

- Do potvrđivanja izbornih rezultata imat ćemo kristaliziranu situaciju u vezi s rješenjima koja moramo usvojiti. Naputak iz 2018. je stavljen van snage, neprimjeniv je - kazao je Bakalar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.