open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Krivić: Anisa Bajramović se vratila na mjesto v. d. predsjednice Kriznog štaba
Rok za izbor novog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo ne postoji i nije propisan, ali ćemo ga vrlo brzo imati.
06.11.2020. u 13:24
get url
text

Kazao je to Anis Krivić, vršilac dužnosti premijera Vlade KS, i naglasio da će do momenta izbora novog, kojeg po zakonu imenuje Ministarstvo zdravstva, stari i još aktuelni Krizni štab obavljati svoj posao kao i do sada.

- Ono što vam mogu reći jeste da je prim. dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiolog, ponovo prihvatila da bude vršiteljica dužnosti predsjednice Kriznog štaba KS do povratka prof. dr. Aide Pilav koja je još na bolovanju ili do izbora novog predsjednika. Što se tiče sastava novog Kriznog štraba, neka imena će se ponoviti i u novom, poput direktora Zavoda za javno zdravstvo te još nekih drugih, što je regulisano i Pravilnikom o organiziranju i načinu rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva – objasnio je Krivić.

Podsjetimo, Skupština KS je na sjednici 3. novembra usvojila zaključak zastupnika Igora Stojanovića (SDP) i obavezala Vladu da formira novi Krizni štab koji će biti imenovan isključivo od sedam članova i to obavezno od: jednog epidemiologa koji će biti na čelu Kriznog štaba, infektologa, genetičara i pulmologa, te ostala tri člana.

Isti dan na Skupštini Bajramović je podnijela ostavku na funkciju vršiteljice dužnosti predsjednice Kriznog štaba, a sutradan – 4. novembra članovi su uputili pismo Vladi KS i Ministarstvu zdravstva u kojem su zatražili da hitno budu razriješeni i da se imenuje novi štab.

Kemal Beganović, član, kaže kako se Krizni štab jučer sastao sa vršiteljem dužnosti premijera Anisom Krivićem i vršiteljicom dužnosti ministrice zdravstva Jasnom Agić.

Kemal Beganović

- Zaključeno je da još aktuelni Krizni štab nastavlja raditi svoj posao kao i do sada sve dok se ne imenuje novi, kad god se to desi. Svi članovi Kriznog štaba u potpunosti su svjesni svoje uloge, obaveza i dužnosti i ne želimo praviti nikakvu dramu od svega. Ispoštovali smo stav Skupštine KS koja je bila eksplicitna u smislu sastava i broja članova da ne ispadne da se mi jagmimo, ne daj Bože, za ove pozicije jer svima treba biti jasno da je ova pozicija velika odgovornost, nikakva privilegija, ni finansijska niti bilo koja druga, odnosno da ljudi ne misle da mi tu uzimamo novce. Ovo je posao koji se radi volonterski – istakao je Beganović.

Prema njegovim riječima, Pravilnik o organiziranju i načinu rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donekle je u koliziji sa zaključkom Skupštine KS.

- Pravilnik definiše ko po funkciji mora biti u Kriznom štabu. To znači da Krizni štab moraju činiti: predstavnici ministarstva zdravstva i civilne zaštite, direktor Zavoda za javno zdravstvo, glavni epidemiolog te još po potrebi neki članovi – naveo je Beganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.