open-navfaktor-logo
search
Interes djece
Krivić: Ministarstvo je saglasno da škole angažiraju asistente početkom drugog polugodišta
Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kazao je da je Ministarstvo na čijem je čelu, u Budžetu za 2021. godinu predvidjelo sredstva za stavku Inkluzija, te samim tim i za angažman asistenata u nastavi i mobilnih timova u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine.
16.12.2020. u 13:27
get url
text

S obzirom na negodovanje roditelja i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, i izražavanja sumnje da će djeca uopće imati asistente u narednoj školskoj godini, Krivić je kazao da je ova Vlada za školsku 2020/2021. osigurala sredstva za angažman 150 asistenata u nastavi, "što je za 50 asistenata više u odnosu na prošlu godinu, te da su uspjeli osigurati sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo i za iduću godinu". 

- Saglasnost za angažman asistenata za rad sa djecom s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, za prvo polugodište u školskoj 2020/2021. godini, data je u skladu sa članom 115. Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima – kazao je Krivić.

VEZANI TEKST - U KS ostaju bez asistenata: Djeca sa teškoćama u razvoju kolateralna šteta političkih igara

Naveo je također da su sve škole sa područja Kantona Sarajevo obaviještene da se, nakon usvajanja planiranog budžeta za 2021. godinu, za angažovanje asistenata i članova mobilnog tima u drugom polugodištu obrate Ministarstvu zahtjevom za davanje saglasnosti. 

- Međutim, to svakako ne znači da bi angažman asistenata bio onemogućen početkom drugog polugodišta jer, u slučaju nepravovremenog usvajanja Budžeta Kantona Sarajevo, postoji mogućnost donošenja odluke o privremenom finansiranju. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je saglasno da škole angažuju asistente i mobilne timove od početka drugog polugodišta, u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora. Između ostalog, to je jedan od razloga zbog kojeg smo insistirali i žurili da se potpiše Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo - kazao je Krivić.

Istakao je da se čine dodatni napori kako bi se Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo potpisao prije njegovog isteka.

- Sve odluke donesene u proteklom periodu su bile iznimno odgovorne i u najboljem interesu naše djece, a svakako i u cilju poštivanja potpisanih kolektivnih ugovora. Želim apelovati na sve da redovne poslove Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u trenutnoj situaciji, a pogotovo pitanja i poslove vezane za djecu s teškoćama i njihove roditelje, nikako ne dovode u bilo kakve političke konotacije. Naša djeca to ne zaslužuju – zaključio je Krivić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.