open-navfaktor-logo
search
Usaglašena odluka
Krivić tvrdi: Niko u Vladi KS nije htio da preuzme zdravstvo osim Jasne Agić, odluku smo donijeli Nenadić i ja
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i vršilac dužnosti premijera KS Anis Krivić usaglašeno su donijeli odluku da se za v.d. ministra zdravstva imenuje ministrica u ostavci Jasna Agić.
03.11.2020. u 09:38
get url
text

Kazao je to Krivić odgovarajući na pitanje Faktora na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba KS.

- Znamo da je još u augustu premijer Nenadić usvojio ostavku ministra zdravstva, profesora Rusmira Mesihovića i dao prijedlog kandidatkinje za novu ministricu zdravstva primarijus doktoricu Draženku Malićbegović. Takav prijedlog premijer Nenadić uputio je Skupštini KS, ali do tog imenovanja nažalost nikada nije došlo. I pored pokušaja premijera Nenadića i drugih članova Vlade, Vlada nije popunjena. Svi znamo izuzetno štetne posljedice takve neodlučnosti Skupštine KS – kazao je Krivić, te dodao:

- Kada je bilo jasno da od takvog imenovanja neće biti ništa, premijer za v.d. ministra zdravstva imenovao Draška Jeličića, nakon što DF i SDA nisu prihvatili Nenadićev izbor mene za ministra zdravstva.

Ministar Jeličić je uskoro po preuzimanju dužnosti podnio ostavku zbog zdravstvenih problema te je otišao na bolovanje, a trenutno je hospitaliziran.

VEZANI TEKST - Ekonomista dobar, doktor nije: Zašto je SBB opstruirao imenovanje ministra zdravstva KS?

- Tako da je trebalo tražiti neko treće odnosno četvrto rješenje za ministra zdravstva. Posebno se ovo pitanje zakompliciralo jer su brojna pitanja iz nadležnosti ministarstva zdravstva zaustavljena, od imenovanja novog šefa kriznog štaba, do nabavke medicinske i zaštitne opreme, imenovanja upravljačkih struktura zdravstvenih ustanova, isplate naknada i plaća zdravstvenim radnicima. U jednoj takvoj situaciji svjesni da ćemo sve teže dobiti novu ministricu, posebno u uvjetima gdje je formirana nova skupštinska većina koja je najavila izglasavanje nepovjerenje postojećoj Vladi, premijer i ja smo razgovarali sa svim članovima Vlade i niko se nije javio da preuzme ovu ulogu osim ministrice Agić koja je pokazala odgovornost i hrabrost da preuzme ovaj resor u složenim uvjetima i otkoči brojne procese koji su stajali – pojasnio je Krivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.