open-navfaktor-logo
search
Ima li novih kandidata
Krivić za ostavku Kriznog štaba KS saznao "prije 10 minuta", kaže da Vladi treba pomoć stručnjaka
Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo jutros su uputili pismo Vladi i Ministarstvu zdravstva u kojem traže da hitno budu razriješeni te da se odmah imenuje novi štab.
04.11.2020. u 14:25
get url
text

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju na području Kantona Sarajevo, zanimalo nas je koji su dalji potezi Vlade KS i koliko će se čekati na imenovanje novog Kriznog štaba!?

No, prvi čovjek Vlade, Anis Krivić, koji trenutno obavlja funkciju vršioca dužnosti premijera, kaže kako je za tu informaciju saznao prije desetak minuta prije našeg poziva te da još uvijek nije pročitao pismo niti obavio razgovor ni sa jednim članom Kriznog štaba.

- Ono što sam čuo jeste da su navodno bili povrijeđeni, pitanjima i raspravama na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS. Kada govorimo o ulozi Kriznog štaba, on je savjetodavno tijelo Vlade KS, i bez obzira što su podnijeli ostavku mi, i posljednjim imenovanjem vršiteljice dužnosti ministrice zdravstva, imamo alat da popunimo Krizni štab. Imali smo namjeru da ga proširimo, ali nakon ovog, birat ćemo novi – navodi Krivić.

Dodaje da se prije svega mora konsultovati sa vršiteljicom dužnosti ministrice zdravstva Jasnom Agić te ostalim relevantnim osobama.

- Neophodno nam je mišljenje stručnjaka kako bismo se mogli boriti sa pandemijom. Mislim da ćemo u najkraćem mogućem roku imenovati novi Krizni štab, tragati za kvalitetnim imenima, a sasvim je sigurno da u Kantonu Sarajevo ima dovoljan broj stručnjaka da bismo popunili ovo tijelo. No, kažem vam, prvenstveno trebam dobiti ostavke, moram vidjeti koje su naše pravne mogućnosti, a do izbora novog, aktuelni članovi Kriznog štaba radit će svoj posao. Vrlo je indikativno kada neko podnese ostavku, jer jedno je raditi zdušno i u ubjeđenju, a sasvim drugo raditi u tehničkom mandatu. Trebaju nam stručnjaci koji će pomagati Vladi i ljudima koji ovdje žive - kaže Krivić.

VEZANI TEKST - Dr. Bajramović i cijeli Krizni štab podnijeli ostavke: Znaju li zastupnici u KS bolje od ljekara kako se liječi COVID-19

Prokomentarisao je i potez prim. dr. Anise Bajramović, koja je jučer na sjednici Skupštine KS iznenada podnijela ostavku na mjesto vršiteljice dužnosti predsjednice Kriznog štaba KS.

- Bio sam na sjednici od samog početka do kraja. Možda uvažena dr. Bajramović nije navikla na način kako funkcionira kantonalna skupština, budući da je ona eskpert iz oblasti epidemiologije. Ja sam je pozvao da meni i vršiteljici dužnosti ministrice zdravstva Agić pomogne u pružanju odgovora zastupnicima. Nisam ni rekao niti znam zbog čega su ona i ostali članovi Kriznog štaba podnijeli ostavke. Ukoliko je istina da su one uslijedile zbog pitanja zastupnika, onda se svi trebamo zabrinuti ako naši stručnjaci, zbog načina ophođenja i razgovaranja sa njima, podnose ostavke u ovako teškom vremenu – istakao je Krivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.