open-navfaktor-logo
search
Nesavjestan rad
Krivična prijava protiv predsjednice i članova Gradske izborne komisije Tuzla
Na osnovu mnoštva dokaza, fotografija i svjedočenja članova biračkih odbora stekli su se uslovi za preispitivanje rada predsjednice i članova Gradske izborne komisije, smatraju u Našoj stranci
08.10.2018. u 14:52
get url
text

Gradski odbor Naše stranke Tuzla podnio je danas Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Melihe Pašić, predsjednice Gradske izborne komisije i svih članova tog tijela.

Kao razlog za krivičnu prijavu navedeno je narušavanje izbornog procesa i sumnja u regularnost izbora na cijelom području Grada Tuzla. Prijava je obrazložena kršenjem člana 45. Zakona o krivičnom postupku koji se odnosi na nesavjestan rad u službi.

- Prema očitim i evidentnim dešavanjima u vezi sa predajom izbornog materijala za Opće izbore 2018. godine, a koja se sastoje u tome da u 12 sati, 8. oktobra 2018. godine još uvijek nije predata ogromna količina glasačkog materijala, na mjesto za to određeno (Hotel Mellain Tuzla), o čemu postoji mnoštvo dokaza, fotografija i svjedočenja članova biračkih odbora, stekli su se uslovi za preispitivanje rada predsjednice i članova Gradske izborne komisije - navodi se u obrazloženju krivične prijave.

Ističu da su probijeni rokovi utvrđeni Izbornim zakonom BiH, da sigurnost glasačkih listića nije osigurana, jer su se prevozili privatnim i taksi vozilima, bez propisane policijske pratnje, a predsjednici biračkih odbora dovedeni su do granica izdržljivosti.

- Kompletna izborna procedura je narušena i stvoreno haotično stanje, i to jedino u Gradu Tuzli. Regularnost kompletnog izbornog procesa dovedena je u pitanje, a jedini organ odgovoran za takvo stanje je Gradska izborna komisija - navode u Našoj stranci i traže od Tužilaštva brzu reakciju kako bi se sankcionirali odgovorni za nastale propuste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.