open-navfaktor-logo
search
Reagirao načelnik Gutić
Kriza u Banovićima: Vijeće nije usvojilo privremeno finansiranje, ugrožena isplata pomoći EU-a
Nastavak druge vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići prekinut je jučer popodne jer nije bilo dogovora oko dnevnog reda. Nakon dugotrajne rasprave i nekoliko pauza, predsjedavajući Robert Lapčević odlučio se da sjednicu prekine uz obrazloženje da se nova većina u Vijeću i dalje ne pridržava odredbi Poslovnika o radu i da u tome ne želi da sudjeluje.
05.01.2024. u 15:39
get url
text
Gutić na sjednici Općinskog vijeća Banovići
Gutić na sjednici Općinskog vijeća Banovići

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Banovići: PDA nije uspjela smijeniti predsjedavajućeg iz SDA

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina, koju čine vijećnici Pokreta demokratske akcije (PDA), Naroda i pravde (NiP) i bivši SDA-ovac, održavala je vanredne sjednice koje su sami sazivali, a na njima su donosili odluke koje nisu provodive jer nemaju pečat Općinskog vijeća. S druge strane, odbijali su doći na sjednice Općinskog vijeća koje sazove predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nije bilo kvoruma te Vijeće nije moglo da zasjeda.

- Nova većina je već na početku sjednice predložila izmjene i dopune dnevnog reda prema kojima bi se kao prve tačke razmatrale razrješenje predsjedavajućeg i njegovog zamjenika te imenovanje novog predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići, a tek u nastavku bi se raspravljalo i o nekoliko bitnih odluka, poput Odluke o privremenom finansiranju općine Banovići za period od 1. januara do 31. marta 2024. godine, Odluke o stipendiranju učenika i studenata sa područja općin Banovići za školsku / akademsku 2023/2024. godinu te Program rada Vijeća i Plan i program rada općinskog načelnika i općinskog organa uprave za 2024. godinu - navodi se u saopćenju iz Općine Banovići.

Opozicioni vijećnici, navodi se u saopćenju, tražili su, prije svega, usvajanje Odluke o privremenom finasiranju općine Banovići kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje općine te se ne bi dovelo u pitanje izmirivanje tekućih obaveza i omogućila isplata pomoći Europske unije za 1.555 socijalno ugroženih domaćinstava. Također, zahtjevali su da se prilikom smjene rukovodstva Vijeća i imenovanja novog moraju ispoštovati sve procedure propisane Poslovnikom o radu Vijeća.

Na kraju dogovor je izostao, a cijela priča svela se na redoslijed tačaka, dakle, ponovio se scenarij koji smo vidjeli i 8. decembra.

U više navrata davane su pauze kako bi se pokušalo doći do kompromisa, a predsjedavajući Lapčević je kazao da je s tim u vezi predložio zajključak da Općinsko vijeće naloži Komisiji za izbor i imenovanje da do 9. januara 2024. godine dostavi imena kandidata za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, pa će on zakazati novu sjednicu za 11. januar na kojoj bi se razmatrala smjena i imenovanje novog rukovodstva Vijeća, ali da se uz ovaj zaključak usvoji i Odluka o privremenom finansiranju općine Banovići.

Lapčvić je istakao da je nova većina prihvatila samo prvi dio zaključka, a odbila drugi koji se odnosi na Odluku o privremenom finansiranju.

Povodom dešavanja na juerašnjoj sjednici oglasio se i načelnik Banovića Bego Gutić, koji je pozvao vijećnike "da u skladu sa izbornim obećanjima koje smo dali građanima općine Banovići svi zajedno radimo u interesu svih građana te tražim od vas da se uozbiljite i preuzmete odgovornost i donesete odluke koje su od životne važnosti za normalno funkcioniranje općine Banovići".

- Političke igre ostavimo sa strane i posvetimo se bitnim odlukama za život građana naše općine. Kao općinski načelnik, u skladu sa članom 15. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, neću dozvoliti da se zaustavi život na području općine, neću dozvoliti da korisnici socijalne pomoći budu uskraćeni za pomoć koju su dobili od federalne Vlade, odnosno Evropske unije. Stoga još jednom vas molim, upućujem vam apel da se urazumite, a od predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići Roberta Lapčevića tražim da čim prije zakaže novu sjednicu Vijeća na kojoj bi se donijele odluke bitne za normalno funkcioniranje općinskog organa uprave i omogućilo redovno izmirivanje svih tekućih obaveza - poručio je Gutić.

On je negirao optužbe nove većine da bitne odluke nisu dostavljene na vrijeme, rekavši, između ostalog, da je Nacrt budžeta dostavljen još 21. novembra, kao i niz drugih važnih odluka koje su dostavljene 8. decembra.

- Nažalost, donošenje ovih odluka je izostalo jer je novoj većini izgleda bitnija smjena predsjedavajućeg Vijeća i njegovog zamjenika nego isplata pomoći socijalno ugroženim porodicama i isplata plaća radnicima Općine i javnih ustanova. Svojim nepoštivanjem Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići i stavom da ako su većina mogu da rade šta hoće i kako hoće još jednom su pokazali koliko im je interes građana bitan, iako se u svojim istupima stalno pozivaju na moralnu i političku odgovornost prema građanima koji su ih birali - navodi Gutić.

On je pozvao građane Banovića da ostanu dostojanstveni i mirni i da ne nasjedaju na laži i obmane.

- Ne dozvolimo da ponovo izgubimo slobodu i demokratiju koju smo izvojevali 2020. godine. Ne dozvolimo više nikad i nikome samovolju, bahaćenje i torturu. Ne dozvolimo više nikad i nikome da mu lični interes bude iznad općeg interesa. Vremena političkog mraka i jednoumlja u Banovićima su prošla - zaključio je Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.