open-navfaktor-logo
search
Nije bilo kvoruma
Krizi u Banovićima ne nazire se kraj: Većina koju predvodi PDA opet bojkotirala sjednicu Općinskog vijeća
Blokada zakonodavne vlasti u Banovićima nastavljena je i danas, jer nije bilo kvoruma za održavanje redovne sjednice, koju je sazvao predsjedavajući Robert Lapčević iz Stranke demokratske akcije (SDA). Na sjednici se nije pojavilo 14 vijećnika nove većine, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), iako je kao tačka dnevnog reda bio i "prijedlog 14 vijećnika o donošenju odluke o opozivu općinskog načelnika Bege Gutića".
14.09.2023. u 17:14
get url
text
Banovići: Zakonodavna vlast u blokadi
Banovići: Zakonodavna vlast u blokadi

VEZANI TEKST - Ikanović o planovima PDA-ove većine u Banovićima: Lapčević može sazivati sjednice kad hoće, ali on je smijenjen

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina od 14 vijećnika, koju predvodi PDA Mirsada Kukića, a čine je i dva bivša člana SDA i jedan vijećnika Naroda i pravde (NiP). Manjina u Općinskom vijeću od tada broji 11 ruku, a to nije dovoljan broj za održavanje sjednice.

- Nismo imali kvorum pa smo napravili pauzu od sat vremena i dali priliku ostalim vijećnicima da se pojave. S obzirom da se to nije desilo, sjednice nije mogla biti održana te će biti zakazan novi datum održavanja. Očigledno imamo krizu zakonodavne vlasti, ali općinske službe rade i građani to ne bi trebali osjetiti - rekao je Lapčević za Faktor.

S formiranjem nove većine krajem juna, upućena je incijativa o opozivu načelnika Gutića iz SDA, a 14 vijećnika su samoincijativno održali nekoliko vanredih sjednica Općinskog vijeća, na kojima je referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. avgust, potom je odgođen za 3. septembar, a nakon toga prolongiran za 1. oktobar.

Ovo je drugi put da je 14 vijećnika bojkotiralo sjednicu koju je sazvao Lapčević, a isto su uradili 11. avgusta. Istovremeno, nova većina svoje odluke o opozivu i referendumu donosi na vanrednim sjednicama koje sami sazivaju, bez pečata i prisustva Stručne službe Općinskog vijeća, pa ih ne mogu objaviti u službenim novinama, a samim tim ni provesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.