open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Mostaru
Krizni štab HNK: U samoizolaciji 20 osoba
Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona zadužen za preduzimanje mjera zaštite stanovništva od koronavirusa u HNK održao je danas sastanak s direktorima i predstavnicima domova zdravlja u HNK.  
03.03.2020. u 18:29
get url
text

Na sastanku je, između ostalog, istaknuto kako je do sada izdato 20 rješenja o samoizolaciji na području HNK.

Direktori su dobili smjernice o daljem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa.

Na sastanku je pojašnjeno kako se osobe s mjestom prebivališta u HNK, koje su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, odnosno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju telefonski javiti svom porodičnom doktoru od kojega će dobiti dalje upute. Na poseban način istaknuto je kako osobe u samoizolaciji, koje su u radnom odnosu, bez poštivanja procedure dobivene od porodičnog doktora, neće moći ostvariti pravo na bolovanje.

Osobe koje nemaju prebivalište, a nalaze se u HNK te su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju se telefonski javiti Zavodu za javno zdravstvo HNK radi savjetovanja o daljem postupanju, te ostati u kućnoj samoizolaciji. Od ponedjeljka do petka, tokom radnog vremena, mogu se javiti na: 036/551-478. Van radnog vremena i vikendom mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281.

Istaknuto kako je jučer u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar primljen jedan bolesnik s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus, urađeno je specifično testiranje na virus COVID-19, te je dobiven negativan nalaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.