open-navfaktor-logo
search
Donesene mjere
Krizni štab KS zaprijeto kaznama od 500 KM građanima, a ni vlastite odluke nisu objasnili
Nakon što je donesena naredba Kriznog štaba Kantona Sarajevo da se na području Kantona Sarajevo moraju nositi maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru građani su zbunjeni na šta se tačno mjere odnose i kako će policija kažnjavati.
15.10.2020. u 11:39
get url
text

Kako je navedeno u Naredbi, naređuje se propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u otvorenom i zatvorenom prostoru, osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu.

Navedeno je također da će policija postupati po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem je navedeno da će se kaznom u iznosu od 500 do 1.500 maraka kazniti za prekršaj ona osoba koja ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolest.

I ranije su građane kažnjavali za nenošenje maski te su pojedini plaćali kaznu u predviđenom roku, a pojedini su tražili sudsko odlučivanje, te su te kazne "padale" na sudu jer nije bilo osnova za kažnjavanje. Zbog toga se Kanton Sarajevo odlučio na izmjenu zakona te su u jednu od tačaka dodali i to da će se kažnjavati građani koji ne postupaju po mjerama za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

VEZANI TEKST - Pridržavaju li se građani: Od danas obavezne maske i na otvorenom u KS

Pitali smo načelnika Sektora uniformisane policije Kantona Sarajevo Džafera Hrvata kako će policija provoditi kontrole, ali nam je kazao da će se više detalja znati nakon press konferencije koju će održati Krizni štab danas.

- Policija neće sigurno otrčati odmah i na ulicu hvatati građane, policija ima svoju strategiju ponašanja, strategiju koju je usvojila kada je u pitanju saradnja sa građanima. Tehnički korak će se pojasniti poslije press konferencije. Mi u svom djelovanju imamo i preventivu kao jedan imperativ u ponašanju – kazao je Hrvat.

Pokušali smo kontaktirati i predsjednicu Kriznog štaba KS Aidu Pilav, ali se nije javljala.

Mnogo je još nejasnoća u vezi s posljednjim odlukama Kriznog štaba, a da je tako potvrđuje i pisanje na Facebooku Vedrana Zubića, sarajevskog profesora iz jedne srednje škole. Pitanja koja je on postavio očito postavljaju i drugi građani, pa je njegov FB status nišao na brojne reakcije građana. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.