open-navfaktor-logo
search
Uvođenje u pravo
Krkalić: S izmjenama Zakona o demobilisanim borcima idemo preko parlamentaraca, 2.800 boraca predugo čeka
Udruženje Kamp boraca zatražit će da jedan od zastupnika, ili više njih, u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH budu predlagači izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a kojima bi se u pravo na egistencijalnu novčanu naknadu uvelo više od 2.000 nezaposlenih boraca povratnika u RS i oko 800 njih koji žive u Brčko distriktu
24.12.2021. u 21:48
get url
text

Hamza Krkalić, predstavnik Udruženja Kamp boraca, kaže kako se dosta čekalo da se boračke koordinacije usaglase.

U prava se uvode i supružnici umrlih boraca / borkinja 

- Nema više čekanja! Idemo preko zastupnika sa izmjenama Zakona u Parlament FBiH. Uopće nas ne zanima iz koje stranke će biti predlagač. Ne može se više čekati da nešto usaglase ovi savezi boraca, Vlada Federacije BiH, ministarstva za boračka pitanja. To su kalkukacije i to ide unedogled. Oni su trebali do Nove godne da sve završe i da izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica stupe na snagu. Mi smo već kontaktirali Odbor za boračka pitanja pri Parlamentu FBiH, određeni broj zastupnika. Zna se, najbitnije nam je da se u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa uvedu nezaposleni borci, povratnici u RS i oni koji žive u Brčko distriktu, a koji imaju manje od 57 godina života, kao i nezaposlene supruge umrlih boraca - govori nam Krkalić.

Hamza Krkalić 

Dodaje kako je planirano da egzistencijalnu novčanu naknadu sa nivoa Federacije primaju nezaposlene supruge umrlih boraca sa 57 godina starosti i više, a sa kantonalnog mlađe od 57 godina.

VEZANI TEKST - Izmjene Zakona o demobilisanim borcima u Parlamentu FBiH naredne godine

Podsjećamo, sada egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa primaju borci sa 57 i više godina koji nemaju primanja, a oni koji imaju ispod 57 godina, primaju naknadu sa kantona. Sa federalnog nivoa nakanda iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje, a na kantonima ona iznosi tri-četiri KM po mjesecu provedenom u vojsci. Jedino u Sarajevskom kantonu naknada je identična onoj koja se prima sa nivoa FBiH.

Zakoni u paketu, nemoguća misija 

- Naredne sedmice sjest ćemo sa predstavnicima Odbora za boračka pitanja Parlamenta FBiH, Federalnog ministarstva za boračka pitanja. I mi iz Kampa boraca smo pripremili nekoliko amandmana. Kao što vam je poznato, u paketu je u Parlament FBiH trebalo da ide osnovni zakon koji tretira materiju invalida i porodica šehida i poginulih boraca, Zakon o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja, Zakon o demobilisanim borcima, ali to se nikada neće dogoditi, to je, ispostavilo se, nemoguća misija - govori nam Krkalić.

Podsjećamo, komponenta HVO-a je ta koja insistira od samog početka da zakoni idu u paketu.

VEZANI TEKST - Sutra razgovori o tri boračka zakona, jednim se uvodi u pravo na novčanu naknadu još 2.000 boraca

Krkalić kaže kako je krajnje vrijeme da nezaposleni borci povratnici u manji bh. entitet RS, bez obzira na godine starosti, imaju pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu, kao i borci koji žive u Brčko distriktu.

- Govorimo o više od 2.000 boraca iz RS-a i 700-800 boraca sa područja Brčko distrikta. Ti ljudi i previše čekaju na svoja prava. Svakako ne smijemo zaboraviti ni supružnike umrlih boraca / borkinja - govori Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.