open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO FBiH
Krnjić: Do nove odluke o prodaji Doma penzionera ne namjeravamo komentirati bilo kakve ponude
Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i zdravstveno osiguranje u narednom periodu će donijeti odluku o načinu i uvjetima nove prodaje devastiranog Doma penzionera u Nedžarićima u Sarajevu, uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je za Faktor Zijad Knjić, direktora Zavoda.
25.01.2021. u 21:57
get url
text

Nije objasnio da li će Dom penzionera ponovo ići na aukcijsku prodaju.

Nakon propale prodaje nova odluka je na Upravnom odboru

Podsjećamo, Dom penzionera u Nedžarićima je u oktobru 2019. godine prodat kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM, međutim investitor nije ispoštovao ugovor, nije isplatio novac do 31.12.2020. godine, pa je ugovor nakon tog roka automatski prekinut. Depozit, kao uvjet za učešće u prodaji od milion i 36 hiljada KM koje je uplatio investitor, ostao je Zavodu PIO FBiH.

VEZANI TEKST - Vrbić: Na potezu za Dom penzionera u Nedžarićima je Zavod PIO FBiH

Nakon poništenja ugovora, pojavio se novi investitor za kupovinu devastiranog Doma penzionera u Sarajevu i svoju ponudu je uputio na adresu Zavoda PIO FBiH. Potencijalni investitor planira na dijelu sadašnjeg devastiranog objekta Doma penzionera gradnju luksuznog objekta poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja, na površini od oko 135 hiljada metara kvadratnih.

- Odluku o načinu i uvjetima nove prodaje Doma penzionera u Nedžarićima, nakon što je prethodna prodaja "propala", jer kupac nije izvršio ugovorene obveze, donijet će Upravni odbor Federalnog zavoda PIO. Odluka će biti donesena uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije, a Zavod će o svemu pravovremeno informirati javnost. Do tog trenutka nemamo namjeru komentirati bilo kakve ponude za kupovinu Doma - rekao nam je Krnjić.

Najtransparentnije je raspisati javni poziv za prodaju

Razgovarali smo i sa Dragom Vrbićem, direktorom Agencije za privatizaciju FBiH, upitavši ga da li prodaja Doma penzionera može ići bez javnog poziva.

- Za prodaju je potrebna odluka Upravnog odbora zavoda PIO. Ugovor je propao jer prethodni investitor nije platio. Nije uobičajeno da se u prodaju ide bez odluke Vlade FBiH, Upravnog odbora u ovom slučaju Zavoda PIO, da se nešto prodaje bez javnog poziva. To je najtransparentnije, i podrazumijeva da su svi zainteresirani za kupovinu na istom nivou. Neka se ljudi takmiče, ko ponudi najviše, njegovo je. Mislim da će se tako i postupiti - kazao nam je Vrbić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.