open-navfaktor-logo
search
Zavod PIOFBiH
Krnjić: Isplata penzija je protekla organizirano s minimalnim rizikom za širenje epidemije
U Federaciji Bosne i Hercegovine ne prestaje se komentirati prošlosedmična isplata martovskih penzija, kada je osobama starijim od 65 godina omogućeno da izađu iz izolacije, podignu svoje penzije na bankama i obave potrebne poslove u terminu od osam do 12 sati. 
14.04.2020. u 08:08
get url
text
Zijad Krnjić
Zijad Krnjić

Nije mali broj onih koji smatraju da se penzionerima nije trebalo dozvoliti da izađu, da su pravili haos pred bankama, a što su demantirali u više navrata svojim izjavama čelni ljudi Federalnog štaba civilne zaštite kazavši da su penzioneri dostojanstveno čekali u redovima ispred banaka uz poštivanje socijalne distance i drugih epidemioloških mjera.

Zatražili smo i komentar Zijada Krnjića, direktora Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH, koji nam je potvrdio da je isplata protekla veoma organizirano s najminimalnijim rizikom za širenje epidemije.

- Kako smo mogli čuti od zvaničnika Kriznog štaba FBiH, a i mene su tako informirale banke, isplata je prošla, s aspekta rizika od širenja virusa, jako dobro. Penzioneri su poslušali preporuke o mjerama, nisu napravili gužve uobičajene za prvi dan isplate, pa je opći dojam da je isplata protekla veoma organizirano i sa najminimalnijim rizikom za širenje epidemije - rekao nam je Krnjić.

Podsjeća da su odlukom Kriznog štaba FBiH penzioneri mogli podići svoje penzije od 6. do 10. aprila u vremenu od osam do 12 sati.

- Osobama starijim od 65 godina dopušteno je da izađu iz izolacije u kojoj su bili tri sedmice. Penzioneri su to iskoristili, a što je bila i namjera Kriznog štaba FBiH da podignu penzije i kupe neophodne potrepštine. Dio od 132.000 penzionera u FBiH starijih od 65 godina koji penzije primaju preko banaka novac preuzima na šalterima i njima je sugerirano da ne žure odmah prvi dan, te da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mjera - podsjetio je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.