open-navfaktor-logo
search
Trezorsko poslovanje
Krnjić: Nadamo se da će sve biti uredu i da će sutra početi isplata januarskih penzija u FBiH
Sutra bi trebalo da počne isplata januarskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine.
04.02.2020. u 11:39
get url
text
Penzioneri
Penzioneri

Barem se tome nadaju u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Naime, isplata penzija za januar ide putem trezora, a ne kako je do sada bilo, iz Zavoda PIO. Razlog ovakvim promjenama je prelazak Federalnog zavoda na trezorsko poslovanje koje je započelo 1. januara.

- U toku su završne pripreme za isplatu penzija za januar. Do posljednje minute ćemo raditi. Složeno je, komplikovano, mnogo je posla. U planu je da bude sve uredu. U informatičkom smislu ima još toga dotjerati, ali radi se dan-noć. Kada je riječ o isplati penzija, poštama je već prebačen novac, a što se tiče banaka, sređujemo sve danas za sutra. Nadamo se da će sve biti uredu i da će isplata početi sutra jer je tako planirano u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Mada treba imati na umu da je ovo prva isplata penzija preko trezora - rekao je za Faktor Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO.

Kaže kako je još mnogo nepoznanica kod prelaska na trezorsko poslovanje.

- Ako bude problema, oni će se rješavati u hodu. Novac nije problem, to je osigurano - rekao nam je Krnjić.

Podsjećamo, za isplatu penzija u Federaciji BiH na mjesečnom nivou neophodno je 185 miliona KM. U FBiH je trenutno 424.009 penzionera. Najniža penzija iznosi 371 KM, a najviša je 2.174 KM, dok je zagarantovana 465 KM.

Do sada je postojala praksa da Zavod PIO obavještava javnost o početku isplate penzija za svaki mjesec. Krnjić kaže da sa prelaskom na trezor još nije definisano da li će Zavod i dalje obavještavati penzionere o datumu isplate ili će to ubuduće raditi Ministarstvo finansija FBiH. 

- Ma nebitno je ko će obavještavati. Važno je da isplata penzija uvijek počne na vrijeme, kako je to Zakonom o PIO-u određeno. Razumijem penzionere koji žele da su sigurni svaki mjesec da im penzije neće kasniti. U svakom slučaju naći će se i rješenje ko će obavještavati o datumu isplate penzija - rekao nam je Krnjić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.