open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
Kroz javne nabavke dodijeljeno najmanje 5,1 milijardu KM javnog novca samo u prošloj godini
Samo u prošloj godini u Bosni i Hercegovini je kroz javne nabavke dodijeljeno oko 5,1 milijardi KM vrijednih ugovora, a sklapani su mahom sa domaćim ponuđačima, podaci su iz izvještaja i analize Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine o dodijeljenim ugovorima u 2022.
04.06.2023. u 21:01
get url
text

VEZANI TEKST - Nabavke institucija BiH: Najviše novca za struju, meso, te toalet papir i ubruse

Poređenja radi, u 2021. godini vrijednost dodijeljenih ugovora bila je oko 3,2 milijarde KM.

Tako je prošle godine sklopljeno nešto više od 216.000 ugovora, najviše za nabavku roba, a slijede radovi i usluge.

Konkretni podaci o tome šta je sve nabavljano nisu navedeni u ovom izvještaju, ali je, primjera radi, za hotelske i ugostiteljske usluge dato oko 9,4 miliona KM.

Dat je tabelarni pregled 20 navrednijih ugovora koji su dodijeljeni domaćim, te 20 koji su dodijeljeni stranim dobavljačima.

Na prvom mjestu su Autoputevi RS koji su firmi Integral inženjering Laktaši dali 258,1 milion KM težak ugovor (bez poreza na dodanu vrijednost) za projektovanje i izgradnju dionice autoputa Rača-Bijeljina. Slijedi Elektroprivreda BiH koja je 105,1 milion KM vrijedan ugovor dodijelila firmi Lager Posušje za nabavku 600.000 tona mrkog uglja sa prevozom za potrebe termoelektrana Tuzla i Kakanj.

Olimpijski centar Jahorina dao je 16,3 miliona KM vrijedan ugovor italijanskom Technoalpinu za izgradnju jezera Skočine, te rekonstrukcija i izgradnju novog sistema za osnježavanje na Skočinama.

Pri tome treba naglasiti da iznos od oko 5,1 milijardu KM za javne nabavke, odnosno 4,4 milijarde KM bez poreza na dodanu vrijednost, koji je naveden u izvještaju Agencije za javne nabavke, zapravo ne pokazuje svo trošenje javnih sredstava za robe, usluge i radove jer nisu svi ugovorni organi registrovani u sistem "e-nabavke" koji je služio za izradu izvještaja.

Javne nabavke u 2022.

Javne nabavke u 2022.

Javne nabavke u 2022.

Javne nabavke u 2022.

Javne nabavke u 2022.

Javne nabavke u 2022.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.