open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Kroz vogošćanske logore prošlo je 800 ljudi, polovina ih nije doživjela slobodu
AUTOR: Faktor
06.05.2024. u 17:06
get url
text
 Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenim logorašima općine Vogošća, danas je otpočeo godišnji skup logoraša u znak sjećanja na sve koji nisu preživjeli vogošćanske logore. Tom prilikom okupljeni su se prisjetili da je kroz te logore prošlo više od 800 logoraša od kojih polovina nije doživjela da budu oslobođeni.
Predsjednik Udruženja logoraša Vogošća Ahmed Hido  istakao je koliko je značajno stalno podsjećanje na stradanja logoraša, a vrlo emotivno je govorio o pojedinačnim stradanjima i užasima kroz koje su zatočenici vogošćanskih logora prošli.
Prisutnima se obratio i općinski načelnik Migdad Hasanović koji je naglasio da su ovakva obilježavanja način da se od zaborava sačuvaju činjenice o stradanjima, ne da bi se svetilo, nego da iz prošlosti izvlačimo pouke.
Nakon polaganja cvijeća u Općini Vogošća održana je promocija knjige "Mogu nam uzeti živote ali ne mogu dušu" autora Eseta Muračevića, o kojoj joj govorio kao promotor Alija Gluhović - Brkanić.
U okviru obilježavanja Dana logoraša predstavnici Memorijalnog centra Sarajevo predstavili su projekt  Memorijalnog centra stradanja građana na prostoru "Kon - Tiki", saopćeno je iz Općine Vogošća.                                                                                
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.