open-navfaktor-logo
search
Kriju imena savjetnika
Kršeći Zakon o slobodi pristupa informacijama kakvu poruku šalju građanima Nikšić, Mijatović, Delić, Pozder, Dizdar...
Kakvu poruku građanima šalju premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) kao i šest ministara u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uglavnom iz SDP-a koji kršeći Zakon o slobodi pristupa informacijama ne odgovaraju na pitanja da li su i koliko savjetnika, stručnih saradnika angažirali po dolasku na funkcije.
14.07.2023. u 08:00
get url
text
Nikšić sa ministrima
Nikšić sa ministrima

- Svečano izjavljujem da ću povjerenu dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava Bosne i Hercegovine, Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i zakona. Zalagati se za ljudska prava i slobode i da ću u svim prilikama štititi interese Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i ravnopravnost naroda i građana koji u njoj žive - zakleli su se novoizabrani ministri u Parlamentu Federacije BiH kod preuzimanja funkcija.

U Zakonu o slobodi pristupa informacijama, između ostalog, stoji da informacije pod kontrolom javnog organa predstavljaju značajno javno dobro i da javni pristup informacijama potiče veću transparentnost i odgovornost javnih organa, što je neophodno za demokratski proces.

Došli su na vlast suspenzijom Ustava 

- Odredbe ovog zakona tumače se tako da se u najvećoj mjeri i bez odlaganja olakša i potakne saopćavanje informacija pod kontrolom javnog organa - stoji u Zakonu.

Na pitanja u kojima smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama zatražili smo da nam odgovore da li su i koliko savjetnika i stručnih saradnika angažirali po dolasku na primjersku/ministarsku poziciju, da navedu njihova imena i prezima, reference, oblast rada i neto plaću u konvertibilnim markama a koja smo im uredno poslali 8. juna. Nisu odgovorili Nerin Dizdar (SDP), ministar za izbjegle i raseljene osobe, Vedran Lakić (SDP) ministar energije, rudarstva i industrije.

Nije odgovorio ni federalni ministar za boračka pitanja Nedžad Lokmić (SDP), Vojin Mijatović (SDP) koji je na čelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Nasiha Pozder (Naša stranka), ministrica okoliša i turizma kao i Adnan Delić (NiP), federalni ministar rada i socijalne politike.

- Oni su prije svega došli na vlast na način da je prekršen Ustav i zakoni, a njihova dosadašnja praksa djelovanja u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine je da su prekršili sve i da nastavljaju kršiti Poslovnik i zakone.

Transparentnost im nije svojstvena i to svakodnevno pokazuju svojim pristupom, radom. Pokazuju kako žele uvijek nešto na određenu prevaru da učine, pobjeći od javnosti, istine i to čine maskimalno koliko mogu - govori na Faktor doktor pravnih nauka Nezir Pivić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i dodaje:

- Druga stvar, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, oni su dužni da odgovore medijima na upit, da dostave informacije, da sve informacije učine transparentnim, u suprotonom kakvu poruku šalju građanima? Oni prvi treba da se pridržavaju zakona i propisa koje donisimo.

Ako mi kršimo zakone koje smo donijeli...

Naglašava kako ljudi koji sjede u izvršnoj vlasti trebaju biti primjer poštivanja zakona.

- U jednom demokratskom društvu je apsolutno neprihvatljivo na upit takve vrste, da se ne dostave informacije o tome ko su savjetnici, šta rade, da se na to ogluše, apsolutno je neprihvatljivo. Ako mi kršimo zakone koje smo donijeli, kako onda očekivati od građana da uopće poštuju propise? Kakva je to poruka? Onda nema potrebe donositi zakone, neka bude anarhija. Oni svim svojim postupcima zapravo i vode ka anarhiji - kazao je Pivić.

Na naš upit, donoseći rješenje, odgovorili su iz kabineta federalnog ministra finansija Tonija Kraljevića (HDZ).

Najpodrobnije informacije o angažiranim savjetnicima dobili smo iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na čijem čelu je ministrica Jasna Duraković (SDP).

VEZANI TEKST - Ovo su savjetnici koje je federalna ministrica Jasna Duraković angažirala, biografije su im veoma živopisne


Odgovorio nam je i Amir Hasičević (Naša stranka), ministar trgovine. Među prvima na upit nam je odgovorila i Sanja Vlaisavljević (HDZ), ministrica kulture i sporta. Iz ovog ministastva su jedni od rijetkih koji su naveli plaću angažirane savjetnice.

Odgovore smo dobili i od Kemala Hrnjića (NiP) koji se nalazi na čelu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vedrana Škobića (HDZ), ministra pravde koji je, recimo, samo naveo ime savjetnika bez biografije... Odgovoreno nam je djelimično iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je ministar Ramo Isak (bivši član NES-a). Odgovorio nam je i federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ) kao i Nediljko Rimac (HDZ 1990), federalni ministar zdravstva. Odgovore smo dobili i iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na čijem čelu je ministrica Andrijana Katić (HDZ). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.