open-navfaktor-logo
search
Intelektualci
Krug 99: Nagoviještena rješenja Schmidta idu u prilog namjerama Rusije, protestovat ćemo
Nagoviještena rješenja visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona samo idu u prilog i po dubini i po opsegu namjerama Rusije za uspostavljanje novog svjetskog poretka, tzv. "ruskom svijetu" i njihovim balkanskim kopijama, saopćeno je iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.
21.07.2022. u 14:32
get url
text

Naglašeno je da će Krug 99 učestvovati u predstojećim protestima tim povodom.

- Izgleda da aveti prošlosti i u 21. vijeku dave narod BiH i stežu omču za neko novo pucanje u ovu kuću već vjekovima željnu mira, ravnopravnosti i slobodnog razvoja. Svjetlo demokratskih promjena 90-ih godina 20. stoljeća rezultiralo je jasnom demokratskom voljom 'za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana'. Tako iskazana referendumska odlučnost 64 posto izašlih i 99 posto glasova za odluku, bilo je jasno slobodno opredjeljenje naroda BiH i obaveza izgradnje moderne demokratske bosanske nacije, suverene države svih svojih slobodnih građana - naveli su iz Kruga 99.

Dodaju da je samo rat protiv nezavisnosti BiH "mogao usporiti tu nezaustavljivu narodnu volju koja je opstala i pored 100.000 mrtvih, i genocida, i udruženih zločinačkih poduhvata uz učešće susjednih država".

- Ista narodna volja za državom BiH preživjela je i internacionalne kolaboracionističke politike činjenja ustupaka snagama uništenja bosanske države (appeasement policy) tokom devedesetih, podjednako koliko je i danas glasna protiv zaustavljanja BiH u poziciji 'posebnog slučaja' mimo i izvan standarda modernih država i demokratskog društva - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da nagovještaji rješenja visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona predstavljaju reafirmaciju realpolitike appeasementa povratkom na odbačeno tzv. "zagrebačko-livanjsko referendumsko pitanje" kojim se htjelo Republiku BiH preoblikovati u "državnu zajednicu konstitutivnih i suverenih naroda.... u njihovim nacionalnim područjima (kantonima)".

- I koja predstavlja osovinu politike koja neprekidno traje i pored poraza u internacionalnim sudištima i demokratskim institucijama u svijetu, ojačana formalnim članstvom i integracijom dijela stanovništva BiH u EU. Prepoznatljive etno teritorijalne pretenzije, paternalistički i hegemonijski odnos Republike Hrvatske prema državi BiH te preuzimanje suvereniteta preko političkih satelita u BiH, Visoki predstavnik bi nagovještenim odlukama abolirao namjesto nametanja odgovornosti na otklanjanju političkih u drugih posljedica nakon izrečenih presuda za UZP u međudržavnom oružanom sukobu - istakli su iz Kruga 99.

Naglašeno je da bi nagoviještenom odlukom visoki predstavnik faktički stavio van snage dio od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Programa reformi dostavljenih NATO-u, mjera na otklanjanju diskriminacije u političkom sistemu koje se tiče aktivnog prava glasa, čime bi trajno bio zaustavljen put BiH ka EU.

- 'Etnički prag' ili 'etnički cenzus' od tri posto što je suprotno svim demokratskim sistemima i europskoj demokratskoj praksi, odriče značajnom broju građana pasivno biračko pravo i mogućnost kandidiranja i izbora u domove naroda. Obezvrjeđivanje pet važećih presuda Europskog suda za ljudska prava, legaliziralo bi rezultate etničkog čišćenja, i značilo okončanim Aneks 7 dejtonskog sporazuma. To ne može dovesti do stabilizacije odnosa u državi, pa ni u regionu, već naprotiv - saopćeno je.

U Krugu 99 smatraju da je indikativno da se istog dana sa nagovještajem mogućih odluka visokog predstavnika oglasila i Ambasada Ruske Federacije sa oštrom kritikom "formiranja nacionalnog identiteta i samosvijesti" kao da taj historijski proces nije legaliziran sa prijemom Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.